Dün gece NATO üyesi Polonya'nın Przewodow köyüne füze düştü. Kaynağı bilinmeyen füzenin düşmesi sonucu 2 kişi öldü. Polonya "ordunun savaşa hazırlık durumunun artırılması" kararı aldı ve Rusya’ya karşı NATO'nun 4. ve 5. maddesini harekete geçirme seçeneği masada olduğu ifade edildi.

FÜZELER UKRAYNA’YA AİT

Ancak başta NATO’da olmak üzere G-20’de ve Polonya’da yapılan acil toplantı çağrıları ve Rusya’ya yöneltilen tehditler sonrasında, ABD Başkanı Biden NATO ve G7'de Polonya'daki patlamaya Ukrayna hava savunma füzesinin neden olduğunu bildirdi. Rusya da benzer bir açıklama yaparak füzenin Ukrayna’nın S-300’üne ait olduğunu ifade etti.

4. ve 5. MADDE UKRAYNA İÇİN UYGULANACAK MI?

Şimdi akıllardaki soru ise, NATO üyesi Polonya’ya düşen füzelerin Ukrayna’ya ait olmasıyla NATO 4. ve 5. Maddelerinin Ukrayna’ya karşı işletilip işletilmeyeceği.

NATO’nun 4. Maddesi “Taraflardan herhangi biri, taraflardan birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü zaman, tüm taraflar birlikte danışmalarda bulunacaklardır.” şeklindeyken 5. Maddesi “NATO üyesi ülkelerin saldırıya uğrayan herhangi bir üye ülkeye yardım etmelerini” öngörüyor.

FÜZELER BERLİN’E YA DA PARİS’E DÜŞSEYDİ?..

Ukrayna’nın füze saldırısı olayının başından itibaren suçunu üstlenmemesi ancak diğer ülkelerin soruşturma neticesinde füzelerin kime ait olduğu ortaya çıktıktan sonra açıklama yapmış olması kamuoyu tarafından rahatsızlıkla karşılandı.

“Rusya’nın bombalarını savuşturmak” bahanesiyle kendini aklamak isteyen Ukrayna da tıpkı Rusya gibi bir NATO ülkesi değil. Bu füzeler Polonya’nın bir köyüne değil de Berlin’e ya da Paris’e düşebilirdi. Bu durumunda nasıl karşılık verilecekti? Veya daha da ileri gidelim, füzeler Londra veya Washington’a düşseydi, NATO ülkeleri böyle sessiz mi kalacaktı? Bir NATO ülkesine, NATO üyesi olmayan bir ülke tarafından yapılan saldırı söz konusuyken bu saldırıyı yapan Rusya olunca başka, Ukrayna olunca başka tarife mi uygulanacak?

Bu hususta bir NATO müttefikimiz olan Polonya’nın hakkı karşısındaki Rusya da olsa, Ukrayna da olsa mahfuz tutulmalı ve birlik tarafından müdahale edilmelidir.