Rus gazını Baltık Denizi üzerinden Avrupa'ya taşıyan Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarındaki gaz sızıntısı ülkeleri harekete geçirdi.

Danimarka Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada Kuzey Akım 1 boru hattındaki Bornholm Adası'nın kuzeydoğusunda 2, Kuzey Akım 2 hattında ise Dueodde'nin güneyinde 1 sızıntı olduğu bildirildi. Sızıntıların ardından gemi ve hava trafiğinin güvenliği adına "yasak bölgeler" oluşturulduğu aktarıldı.

100 metre çapında gaz-hava kabarcıkları 3 yerden deniz yüzeyine çıkıyor. Bu durumun Danimarka, kaza olmadığını, Almanya saldırı olduğunu, Kremlin ise sabotaj olduğunu söyledi. 

Boru hattının geçtiği Bornholm Adası yakınlarında 9 kilometrelik bir girişe yasak alan oluşturulduğu açıklandı.

Danimarka Enerji Bakanlığı, pazartesi günü şu anda çalışmayan boru hattındaki basınç düşmesi ihbarını aldıktan sonra harekete geçildiğini belirtti.

Hattı işleten Nord Stream 2 AG şirketi, basınçtaki azalmanın gece meydana geldiğini açıkladı.

Şirketten yapılan yazılı açıklamada "Nord Stream 2 A hattında hızla basınç düşmesi oldu" denildi ve konunun araştırıldığı vurgulandı.

Şirketin çoğunluk hissesi Gazprom'un

Şirketin çoğunluk hissesi Rus hükümetine ait doğal gaz devi Gazprom'un.

Danimarka Enerji Bakanlığı "Sızıntının yasaklı bölge dışında güvenlik riski yok. Olayın Danimarka'nın gaz tedarikine herhangi bir etkisi olması beklenmiyor" denildi.

Kuzey Akım 2 hattı, Rusya'dan Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine gaz taşınması için yapılmıştı. Ancak milyarlarca euroluk proje, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası durduruldu.

Fakat boru hattında daha önceden pompalanmış doğalgaz bulunuyor ve büyük miktarlarda gazın atmosfere salınmasından korkuluyor.

Paralel boru hattı Kuzey Akım 1 de birkaç hafta kapalı kaldı. Gazprom daha önceki bir sızıntının durdurulduğunu söyledi.

Avrupa Birliği, Rusya'yı doğal gaz tedarikini Ukrayna Savaşı'nda Avrupa'ya şantaj yapmak için kullanmakla suçluyor. Moskova ise bunu reddediyor.

BBC, İHA