Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) 6 Ocak 2021'de gerçekleşen Kongre binası baskınına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan aşırı sağcı grup Oath Keepers (Yemin Muhafızları) kurucusu Stewart Rhodes ve 10 diğer sanık "isyana tahrik edici komplo" düzenlemek ile suçundan tutukluluğuna karar verildi.

The Washington Post’un haberine göre, yargıç, Stewart Rhodes'un, Başkan'ın kışkırtıcı komplo suçlamasıyla yargılanmak üzere tutuklu kalmasına karar verdi.

Açılan en ciddi dava

Washington'dan ABD Bölge Yargıcı Amit Mehta Cuma günü, Rhodes'un Temmuz ayındaki bir duruşmaya kadar yeniden kefalet talebini reddetti ve davasını, Capitol'e 6 Ocak 2021'deki saldırıyla bağlantılı olarak suçlanan yaklaşık 750 federal sanık aleyhine açılan en ciddi dava olarak nitelendirdi.

Biden'ın göreve başlamasını engellemiş

Rhodes, diğer 10 sanıkla birlikte, seyahati koordine etmek, ekipler halinde organize olmak, paramiliter eğitim almak ve 6 Ocak'tan önce, 6 Ocak sırasında ve sonrasında “Rodos'un Rodos yönünde silaha sarılma çağrısına cevap vermeye” hazır silahlar hazırlamakla suçlanıyor. İddianamede, Biden'ın göreve başlamasını engellediği iddia ediliyor.

Washington'dan ABD Bölge Yargıcı Amit Mehta, “Eğer iddia edilen davranış doğruysa, oluşturduğu tehlike küçümsenemez” dedi.

Mehta, gözaltı emrini okurken, soruşturmada tutuklanan en yüksek profilli isim olan Rhodes'un cumhurbaşkanlığı yetkisinin yasal geçişini önlemek için bir plan hazırladığı ve yürüttüğü iddia edildi. Yargıç, serbest bırakılırsa demokrasinin temelini baltalayan siyasi şiddete komplo kurmaya ve hazırlanmaya devam edebileceğini söyledi.

Karar, Rhodes'un daha önceki bir sulh hakiminin Capitol saldırısında federal savcılar tarafından şimdiye kadar getirilen ilk ve tek kışkırtıcı komplo davasında tutuklu kalması yönündeki kararına itiraz etmesi sonrasında geldi.

Rhodes suçsuz olduğunu iddia etti

56 yaşındaki Rhodes suçsuz olduğunu iddia etti ve 13 Ocak'ta Teksas'ta tutuklanmasından bu yana gözaltına alındığını ifadelendirdi. O gün Capitol'de olduğunu, binaya girmediğini söyledi ve defalarca yanlış yaptığını reddetti.

Rhodes, görüşlerini savunmaya ve kamuya açık bir şekilde yargılanmaya istekli olduğunu söyledi.