Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden kaçan mültecilere yardım etmek için insani koridorlar açılması çağrısında bulunarak, savaş başlatanların ‘Tanrı’nın yanlarında olduğu’ şeklinde bir yanılsama içinde olmamaları gerektiğini söyledi.

Franciscus, Aziz Petrus Meydanı’nda bazıları Ukrayna bayrağı taşıyan kalabalığa hitaben yaptığı geleneksel Pazar vaazında yaklaşan Kül Çarşambası vesilesiyle 2 Mart’ta Ukrayna’da barış için oruç tutulması çağrısında bulundu.

Papa, “Silahlar sussun. Tanrı barışı sağlayanların yanındadır, şiddet kullananların değil” diyerek savaş çığırtkanlarını kınadı.

Sığınak arayan yaşlılar ve çocuklarıyla kaçan annelerin görüntülerinden etkilendiğini söyleyen Papa Franciscus, “Onlar acilen insani koridorlar açmamız gereken kardeşler. Onlar hoş karşılanmalı” diye konuştu.

Papa Franciscus, dün ise Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ile bir telefon görüşmesi yaptı ve Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısından kaynaklanan ‘trajik olaylardan duyduğu derin acıyı’ dile getirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ise, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Ukrayna’da barış ve ateşkes için yaptığı dualar için Papa’ya teşekkür etti.

Papa Franciscus, geçtiğimiz Cuma günü ise Rusya’nın Vatikan Büyükelçiliği’ne bizzat giderek, Ukrayna’daki savaşla ilgili endişelerini iletti.