Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Hint-Pasifik temasları çerçevesinde Çin'in giderek şiddetlenen uyarılarına rağmen Tayvan'ı ziyaret etme olasılığı Amerikan donanmasını hareketlendirdi.

Amerikan donanmasından ismi gizli tutulan yetkililerin Reuters haber ajansına verdiği bilgiye göre dört Amerikan savaş gemisi bölgeye yönlendirildi. Bilgilendirmede "rutin" sevkiyat kapsamında bölgeye gönderilen gemilerin gemilerin tam konumları gizli tutuldu.

Çin'in de Tayvan Boğazındaki askeri faaliyetlerini arttırdığı haberleri geliyor. Reuters'a bilgi veren kaynaklar Çin savaş uçaklarının ana kara ile Tayvan adası arasındaki orta çizgiye dokunarak "çok kışkırtıcı" hareketler yaptığını belirtti. Çin savaş gemilerinin de hassas sulardaki orta çizgiye çok yakın seyrettiği bildirildi.

Hint-Pasifik ziyaretinin ikinci durağı olan Malezya'da temaslarda bulunan Pelosi'nin, Tayvan'ı ziyaret edip etmeyeceği uluslararası kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor. 

Tayvan basını Pelosi'nin bugün başkent Taipei'ye geleceğini duyurdu. Pelosi'nin temaslarını takip eden bölgedeki basın kuruluşları da Temcilciler Meclisi Başkanı'nın Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'daki temaslarını tamamladığı ve Tayvan'a doğru hareket ediyor olabileceği yorumları yapıyor.

Tayvan'dan resmi bilgi gelmedi

Tayvan Dışişleri Bakanlığı ise Pelosi'nin adayı ziyaret edeceğine dair herhangi bir bilgi paylaşmadı. 

Başkent Taipei'de konuşan Dışişleri sözcüsü Joanne Ou, "Pelosi'nin Tayvan'a gelip gelmeyeceğine dair yanıt verememelerinin ana sebebinin Pelosi'nin kendisinin bu bilgiyi doğrulamaması" olduğunu belirtti.

Tayvan gazetesi China Times'ın haberinde, Pelosi'nin bugün yerel saatle 22.30'da Taipei'ye geleceği ve geceyi adada geçireceği ileri sürüldü. Haberde, Pelosi'nin ertesi gün Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile görüşeceği, ardından saat 10.00'da adadan ayrılacağını savundu.

Amerikan yayın kuruluşu CNN, dün, biri Amerikalı diğeri Tayvanlı adı açıklanmayan iki hükümet yetkilisine dayandırdığı haberinde, Pelosi'nin Tayvan'a uğrayacağını ve geceyi burada geçireceğini öne sürmüştü. Bloomberg de Pelosi'nin Tsai ile görüşeceği iddiasında bulunmuştu.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin muhtemel Tayvan ziyaretine ilişkin endişeler sebebiyle Asya borsalarında haftanın ikinci işlem gününde sert düşüş yaşandı.Düşüşün, Pelosi'nin ziyaretinin jeopolitik risk algısını artırmasından kaynakladığını belirtildi.