Türkiye’nin Suriye operasyonu yaklaştıkça Pentagon’da hareketlilik arttı. Özellikle 'DAEŞle mücadele' bahanesiyle destek çıkılın YPG/SDG örgütlerine yönelik olası Türk askeri operasyonuna nasıl bir tavır alınacağı tartışılmaya başlandı.

Ortadoğu'dan sorumlu savunma bakan yardımcısı Dana Stroul Çarşamba günü Washington merkezli bir düşünce kuruluşu olan Orta Doğu Enstitüsü'nde yaptığı bir konuşmada, "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik herhangi bir operasyonuna şiddetle karşı çıkıyoruz ve Türkiye'ye olan itirazlarımızı açıkça belirttik. Böyle bir operasyon, ABD güçlerinin DAEŞ’e karşı koalisyon faaliyetlerini riske atıyor ve Suriye'de daha fazla şiddet göreceğiz." dedi.

NBC’nin haberinde şu cümlelere yer verildi: “Türk askeri operasyonlarının, SDG'nin mevzilerini korumak için kuzeye doğru hareket etmeye odaklanmasına neden olabilir ve DAEŞ’in yeniden toplanmasına izin verebilecek bir boşluk bırakabilir.”

Austin Bilgilendirildi

Savunma Bakanı Lloyd Austin'e bu hafta başlarında olası işgal hakkında bilgi verildi. Yetkililere göre, Austin, personele Türk askeri harekâtına bir ABD yanıtı hazırlamasını ve bunun Suriye'deki ABD misyonunu nasıl etkileyebileceği hakkında daha fazla bilgi vermesini söyledi.