Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi petrol fiyatlarını durdurulamaz hale getirdi. Brent petrolün varil fiyatı 110 doları aştı. Batı Teksas ham petrolü ise 109 dolardan işlem görürken Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nden (OPEC) piyasada yaşanan tüm bu çalkantıya rağmen sınırlı bir üretim artışı kararı çıkması bekleniyor.

Endişe Fiyatı Artırdı

Fiyatlar, geçtiğimiz hafta perşembe günü Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle ilk olarak 100 doları aşmıştı. Ukrayna’da gerçekleşen savaş, kilit ihracatçı pozisyonunda olan Rusya’dan gelecek petrolde yaşanacak olası arz kesintileri endişeleri nedeniyle yükselmeye devam etti.

Sözcü’nün aktardığına göre batılı güçlerin Rusya’ya yönelik sert finansal yaptırımlara girişmesi ise fiyatları tırmandırdı. Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) üyesi 31 ülke, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle küresel petrol piyasalarında tedarik sıkıntısı yaşanmayacağına yönelik güvence vermek amacıyla acil durum rezervleri kapsamındaki 60 milyon varil petrolün kullanıma açılması konusunda anlaştı.

Stratejik Petrol Rezervi Devrede

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki de, UEA’nın acil durum rezervi kapsamında 60 milyon varil petrolü kullanıma açma kararının bir parçası olarak ABD’nin stratejik petrol rezervinden 30 milyon varilin kullanıma sunulacağını bildirdi. Psaki, UEA üye ülkelerinin piyasaları izlemeye devam edeceğini, gerektiğinde daha fazla petrolün kullanıma açılmasının değerlendirileceğini aktardı.

Ayrıca bugün Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC+ da kritik bir toplantı gerçekleştirecek. Örgütün piyasada tüm yaşanan çalkantıya rağmen sınırlı bir üretim artışı kararı çıkması bekleniyor.