Polonya'nın Ukrayna sınırına yaklaşık altı kilometre uzaklıktaki bir köyüne düşen ve iki kişinin ölümüne neden olan füzenin kimin tarafından atıldığına dair belirsizliği ortadan kaldıracak açıklama Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) geldi.

Alman ajansı dpa'nın haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden, Bali'deki G20 zirvesi sırasında gerçekleştirilen acil toplantıya katılan liderlere, Polonya'daki köyü vuran füzenin Ukrayna'dan atıldığını söyledi.

Bunun S-300 hava savunma sisteminden fırlatılan bir füze olduğunu belirten Biden, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada da ilk bulguların bu füzenin Rusya'dan atılmış olma ihtimalinin düşük olduğunu gösterdiğini duyurdu. ABD Başkanı ayrıca, Polonya'nın bu olaya ilişkin incelemelerine destek sözü verdi.

Düzenlenen acil toplantıya Biden'ın yanı sıra Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Japonya Başbakanı Kişida Fumio, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel katıldı.

Polonya, füzenin Rus yapımı olduğunu duyurmuştu. Ukrayna hâlen çok sayıda Sovyet ve Rus yapımı silah kullanıyor. Bunların arasında S-300 savunma sistemi de bulunuyor.

Associated Press (AP) haber ajansına konuşan üç ayrı ABD'li yetkili de ilk değerlendirmeler sonucunda füzenin saldırı amacıyla fırlatılan bir Rus füzesini vurmak için atılan Ukrayna füzesi olduğunun tespit edildiğini söyledi. Kiev dün Rusya'nın Ukrayna kentlerini vurmak için 100'den fazla füze attığını duyurmuştu.

Daha önce Associated Press'e konuşan üst düzey bir ABD'li istihbarat yetkilisi patlamaya Rusya'nın dün Ukrayna'ya fırlattığı füzelerden birinin neden olduğunu iddia etmişti.