ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Rusya-Ukrayna krizine ilişkin açıklamalarda bulunuyor.

Blinken açıklamasında Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği'nin Ukrayna'ya destek veren sert bir tavır ortaya koyduğunu iddia ederken ABD'nin bugüne kadar yaptıklarını hesaba katmadı ve "Rusya'nın aldığı karar uluslararası hukuka ve milyonlarca vatansever Ukraynalıya karşı alınmış bir karardı." ifadelerini kullandı. 150 binden fazla Rus askerinin Ukrayna'ya karşı bölgede olduğunu söyleyen Blinken "Putin'in planı en başından beri Ukrayna'yı işgal etmekti, Ukrayna'yı bir parçası yapmaktı. Putin yasalara karşı gelerek Avrupa'daki barışı tehdit ediyor, dünya Putin'in bu tavrından dolayı acı çekiyor." ifadelerini kullandı, Rusya'nın Minsk Anlaşması'na karşı çıktığını, 24 saat içerisinde bütün anlaşmaları ihlal ettiğini söyledi ve "Rusya tüm ülkelere bir tehdit oluşturuyor!" dedi. ABD'nin Ruslara yönelik yaptırımlarından bahsetti.

"Putin, dünya düzenine saldırdı!"

Kuleba ise "Rusya Avrupa'da büyük krize neden oldu" ifadelerini kullandı. Ukrayna, ABD ve dünyaya çok önemli bir sorumluluğun yüklendiği bir noktada bulunulduğunu söyleyen Kuleba "Rusya, İkinci Dünya Savaşı'ndan beri Avrupa'da görülen en büyük krize neden oldu. Putin dün iki bölgenin bağımsızlığını tanıdı. Ukrayna bu absürt yaklaşımı asla onaylamayacak. Minsk Anlaşmaları Başkan Putin tarafından rafa kaldırıldı ve Putin dünyaya düzenine saldırdı." dedi.