Soçi'de düzenlenen Valday Uluslararası Tartışma Kulübü 18. Toplantısı'na katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, burada yaptığı konuşmada dünyanın bir değişim dönemi içinde olduğunun altını çizdi.

Dünyanın son 10 yıldır medeniyet krizi yaşadığından emin olduğunu kaydeden Putin, karşı karşıya kalınan tehlikelerle mücadele etmeleri ancak kriz döneminde çıkan fırsatları da kaçırmamaları gerektiğini belirtti.

Putin, "Karşı karşıya olduğumuz kriz, kavramsal bir kriz, hatta medeniyet krizi. Fiiliyatta bu, insanın yeryüzündeki varlığını tanımlayan yaklaşım ve ilkelerin krizi. Bu durumda hangi yöne ilerleyeceğiz, nelerden vazgeçeceğiz, neleri gözden geçireceğiz veya düzelteceğiz? Asıl değerler için savaş gerektiğinden, onları tüm gücümüzle takip etmemiz gerektiğinden eminim" dedi.

'ABD'nin yürüttüğü savaşlar operasyon bölgelerine büyük darbe vurdu'

Putin, ABD'nin son 20 yılı içinde yürüttüğü savaşların, operasyon bölgelerine büyük darbe vurduğunu kaydederek o bölgelerdeki durumda kökten değişiklikler olduğunu vurguladı.

'Erdoğan'ın 'Dünya beşten büyüktür' görüşüne katılmıyorum'

Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Dünya beşten büyüktür' görüşüne katılıp katılmadığı sorulduğunda "Hayır" yanıtını verdi.

Putin, "Erdoğan kısa süre önce Rusya'ya geldi ve görüştük. Bana bununla ilgili tezini sundu. Elbette hepsini okumadım ancak bazı fikirleri ele aldık. Bu arada o iyi bir analist. Türkiye liderinin neden bunları söylediği anlaşılır bir şey. Zira Türkiye'nin de Güvenlik Konseyi daimi üyesi olabileceğini düşünüyor. Ancak buna Rusya tek başına karar veremez, oy birliği gerekiyor. Hindistan, Güney Afrika gibi ülkeler de var. Önemli olan dengeyi sağlayabilmek. Erdoğan'a da söylediğim gibi, eğer daimi üyelerin haklarını ellerinden alırsak, BM 'ölür'. Uluslar birliğine dönüşür ve sona erer. Sadece bir tartışma platformuna dönüşür. Valday Tartışma Kulübü 2 olur" ifadelerini kullandı.

Rus lider, bu gerekçelerle söz konusu değişikliği istemediğini kaydederek şöyle devam etti:

"Ancak Güvenlik Konseyi'ni temelini yıkmadan bir değişiklik yapılması gerekiyor, zira bugün Güvenlik Konseyi, BM'nin anlamıdır. Daimi üyeler var, onların hakları var. Güvenlik Konseyi'nde temsil edilip daimi üye olmayanlar var. Dolayısıyla bu yapıyı nasıl daha dengeli, etkin kılacağımızı düşünmeliyiz. Bu açıdan Cumhurbaşkanı Erdoğan haklı. BM 2. Dünya Savaşı'ndan sonra kuruldu ve o zaman farklı güç dengeleri vardı. Artık bu değişti. Bunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Elbette bunların hepsini tartışmalıyız ancak reform yolunda hata yapılmasına izin vermemeliyiz."

'Mevcut kapitalizm modeli hükmünü yitirdi'

Putin, konuşması sırasında devletin ve piyasanın imkanlarını karşılaştırma konusunda diğer ülkelerin deneyimlerine bakma çağrısı yaparak Çin'in deneyimine dikkat çekti ve Çin'den Komünist Parti'nin korunan rolü sayesinde piyasa kurumlarının etkin bir şekilde çalıştığını kaydetti.

Putin, sözlerine şöyle devam etti:

"Hazır reçeteler yok. Vahşi kapitalizm de işlemiyor. Herkes, bugün ezici çoğunluktaki ülkede toplumsal düzenin temeli olan mevcut kapitalizm modelinin hükmünü yitirdiğini söylüyor. Artık kapitalizmin çerçevesi dahilinde, giderek daha da karmaşıklaşan çelişkiler sarmalından bir çıkış yolu bulunmuyor."

'Taliban’ın Afganistan’da radikallerden kurtulmaya çalıştığını görüyoruz'

Putin, Afganistan’daki durumla ilgili soru üzerine, “Afganistan’ın içinde nelerin olup bittiğini görüyoruz. Maalesef IŞİD dahil grupların varlığı devam ediyor. Ancak Taliban’ın, bu radikal unsurlardan nasıl kurtulmaya çalıştığının örneklerini de görüyoruz” diye konuştu.

Afganistan’daki durumun normalleşmesi için ekonomisini canlandırma çabalarına yardım edilmesi gerektiğini söyleyen Rus lider, “Çin, Rusya ve Şanghay İşbirliği Örgütü’nün diğer ülkelerinin bu süreçteki rolü önemli, ama Afganistan’da yaşananlardan dolayı temel sorumluluğu, 20 yıl boyunca orada savaşan ülkeler taşıyor. Benim görüşüme göre, onların yapması gereken ilk şey, Afganistan’ın varlıklarına ve hesaplarına uygulanan yaptırımlar kalkmalı ve Afganistan’a acil sosyal ve ekonomik sorunları çözme imkanı tanınmalı” diye konuştu.

'Rus istihbaratı Afganistan’la temas içinde’

“İstihbaratımız Afganistan’daki ilgili yapılarla iletişim halinde” diyen Rusya Devlet Başkanı Putin, “Şanghay İşbirliği Örgütü kapsamında bu çalışmayı ayarlamak bizim için önemli. Tacikistan, Özbekistan doğrudan Afganistan ile sınırda yer alıyor” diye açıkladı.

‘Dünya savaşı çıkarsa karşılıklı olarak birbirimizi yok etme tehdidi var’

Putin, yeni bir dünya savaşının çıkma olasılığıyla ilgili soru üzerine, “Bu koşullarda üçüncü dünya savaşından bahsetmenin anlamsız olduğunu söylüyorsunuz, ama yine de karşılıklı olarak birbirimizi yok etme tehdidi var, bunu unutmamalıyız” ifadesini kullandı.

'Taliban’ın terör örgütleri listesinden çıkarılması kararı BMGK’da alınmalı, bu kararı almaya yaklaşıyoruz'

Putin bir başka soru karşısında da Taliban’ın terör örgütü listesinden çıkarılması kararını almaya yaklaştıklarını söyledi, ancak böyle bir kararın her şeyden önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) alınması gerektiğini belirtti.

Rusya Devlet Başkanı, "Şu an her şeyin Afganistan’daki durumun iyi yönde değişip değişmeyeceğine bağlı. Buna bağlı olarak terör örgütleri listesinden çıkarılmaları konusunda bir karar alacağız. Buna yaklaşıyoruz gibi görünüyor" ifadelerini kullandıç

"Biz bu yönde ilerlenmesi gerektiği kanısındayız" diye devam eden Putin, "Ancak yine de bu kararlar, daha önce bu hareketi terör örgürleri listesine aldığımız dönemde alındıkları biçimde, aynı yöntemle alınmalılardır" vurgusunu yaptı.

Sputnik