Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeni hipersonik seyir füzeleriyle donanmış bir savaş gemisini Akdeniz'e gönderdi.

Putin, Rus donanmasına ait "Sovyetler Birliği Filosundan Amiral Gorşkov" isimli fırkateynin muharebe görevine başlaması için yapılan törene çevrim içi katıldı.

Törende Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile geminin komutanı İgor Krahmal da hazır bulundu.

Fırkateynin uzun mesafeli deniz yolculuğuna bugün başlayacağını belirten Putin, "Gemi, benzeri olmayan deniz tabanlı 'Tsirkon' hipersonik füze sistemi ve diğer son nesil silahlarla donatıldı." dedi.

"Silahlı kuvvetlerimizin savaşma potansiyelini geliştirmeye devam edeceğiz" diyen Putin, gemideki Zirkon füze sisteminin "muadili olmadığını" sözlerine ekledi.

Savunma Bakanı Şoygu da geminin 'Tsirkon' hipersonik füzelerle Atlantik ve Hint okyanuslarının yanı sıra Akdeniz’de uzun bir deniz yolculuğuna çıkacağını bildirdi.

Rusya'nın kuzeyindeki Barents Denizi'nde, Mayıs 2022'de, "Sovyetler Birliği Filosundan Amiral Gorşkov" fırkateyninden "Tsirkon" hipersonik seyir füzesiyle test atışı yapılmış, yaklaşık 1000 kilometre uzaklıktaki bir deniz hedefi vurulmuştu.

Rusya Devlet Başkanı Putin'in 2018'de tanıttığı yeni hipersonik silahların arasında bulunan "Tsirkon"un ses hızının 10 katına (Mach 10) kadar çıkabildiği ve 1000 ila 2000 kilometre menzile sahip olduğu açıklanmıştı.