Rusya Devlet Başkanı Putin, Özbekistan'ın Semerkant kentinde yapılan Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi öncesinde İran Cumhurbaşkanı Reisi ile bir araya geldi.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Putin, Reisi ile görüşmesinin başlangıcında yaptığı konuşmada, Rusya ile İran arasındaki ilişkilerin her yönde geliştiğini belirtti. İran'ın ŞİÖ'nün tam üyesi olmasını sağlamak için her şeyi yaptıklarına dikkati çeken Putin, diğer ortakların da İran'ın başvurusunu desteklediğini kaydetti.

İran’ın ŞİÖ’ye üyeliği

Putin, “Geriye son formalite kalıyor, aslında bu sadece bir formalitedir ve İran zaten bu ciddi, büyük ve yetkili uluslararası örgüte katılıyor. Bundan çok mutluyuz” diye konuştu.

Ticaret arttı

Yüksek teknoloji alanları da dahil olmak üzere, iki ülke arasındaki iş birliğinin olumlu yönde geliştiğini ifade eden Putin, 9 Ağustos’ta Rus işletmeleri tarafından İran'ın siparişi üzerine üretilen Hayyam uydusunun Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatıldığını anımsattı. Rusya ile İran arasında ilişkilerin stratejik ortaklık düzeyine geçişini sağlayacak yeni bir büyük anlaşmanın çalışmasının son aşamasında olduğunu bildiren Putin, karşılıklı ticaretin geçen yıl yüzde 81 arttığını ve bu yılın ilk beş ayında yüzde 30 daha arttığını söyledi.