Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinde bulunan Rusya yanlısı, ayrılıkçı Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanıma çağrılarına dair kararını açıklıyor.

'Ukrayna'yı Rusya Yarattı'

Putin sözlerine, "Ukrayna Rusya için sadece komşu bir ülke değil, aynı zamanda tarihin bir parçasıdır, Ukraynalılar yoldaşlarımız ve akrabalarımızdır" diyerek başladı. Ukrayna'nın doğusundan 'kadim Rus toprakları' diye söz eden Putin, "Modern Ukrayna komünist Rusya tarafından kurulmuştur" dedi. Rusya lideri, "Ukrayna'nın kurucusu Lenin'dir" dedi.

'Ukrayna Rusya'dan Sadece İyi Şeyleri İstedi, Yükümlülük Altına Girmedi'

Sovyetler Birliği'nin 1991'deki çöküşünün Rusya'yı zor bir pozisyonda bıraktığını belirten Putin, Kiev'in Sovyetler Birliği sonrası Rusya'ya yönelik tavrını eleştirdi. Putin, Rusya'nın Ukrayna ile her zaman açık işbirliği istediğini, Ukrayna liderlerinin ise herhangi bir yükümlülük altına girmeden Rusya'dan sadece iyi şeyleri talep ettiğini belirtti.

'Ukrayna'nın Sahici Bir Devlet Geleneği Yok'

Ukrayna'nın hiçbir zaman sahici bir devlet geleneği olmadığını belirten Putin, ülkede şu an neo-Nazilerin yükselişte olduğunu söyledi. Putin, Ukraynalı yetkililerin 'milliyetçilik ve yolsuzluk virüsüne' sahip olduğunu, Ukrayna'nın hiçbir zaman istikrarlı bir devlete dönüşemediğini ve bu nedenle ABD gibi ülkelere dayanmak zorunda kaldığını belirtti.

'Kukla Rejimle Yönetilen Bir ABD Sömürgesi'

Rusya lideri, Ukrayna'ya 'Batı medeniyetine dair verilen boş sözlere', yolsuzluğun ve yoksulluğun artmasının eşlik ettiği yorumunu yaptı; Ukrayna'dan 'bir kukla yönetimi olan bir ABD sömürgesi' olarak söz etti. Ukrayna'ya son aylarda Batı'dan çok fazla silah gönderildiğini belirten Putin, ABD ve NATO'nun ülkeyi bir savaş sahnesine çevirdiklerini söyledi.

'Ukrayna Nükleer Silah Sahibi Olmamalı'

Batılı istihbarat servislerini Ukrayna hükümetinin suç işlemesine yardım etmekle suçlayan Putin, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin 'yeniden nükleer bir güç olmayı' istedikleri yönündeki açıklamasına da değindi. Putin, "Eğer Ukrayna kitle imha silahlarına sahip olursa, küresel durum çok ciddi şekilde değişecektir, bunu görmezden gelemeyiz" dedi.

Putin, NATO eğitmenlerinin daimi olarak Ukrayna'daki askeri tatbikatlarda yer aldığını belirterek, "ABD ve NATO Ukrayna'yı utanmaz bir şekilde bir savaş sahnesine çevirdi" ifadelerini kullandı. Rusya lideri, ABD'ye ait insansız hava araçlarının da sürekli olarak Rusya'da casusluk yaptığını söyledi.

Putin, "Egemenliğimizden ve ulusal değerlerimizden hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz. Rusya'nın kendi güvenliğini korumak için her türlü hakkı vardır, yapacağımız şey de bu. Misilleme yapma hakkımız var" dedi.

“18. yüzyılda, Osmanlı İmparatorluğu'ndan alınan bölgeye (şimdi Kırım ve Ukrayna'nın Karadeniz kıyıları) 'Novorossiya' (Yeni Rusya) adı verilmişti. Bu kıyıları Türklerden biz koruduk.”

“Rusya’ya olası bir saldırının ana üssü Ukrayna olacaktır.”

“Batı, ne olursa olsun bize yönelik yaptırım uygulayacaktır diye düşünüyorum.”

“Ukraynalı güçler Donbas’ta sivil halkı bombalıyor. Sivilleri öldürüyor.”

“Donbas’ta 4 milyon insan soykırıma uğruyor.”