Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Salı günü yaptığı açıklamada, Batı'nın yaptırımlarının küresel bir gıda krizini ve enerji fiyatlarını hızlandırması nedeniyle Rusya'nın düşman ülkelere yaptığı gıda ihracatını tekrar gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya girmesi üzerine Batı'nın yaptırımları, Rusya'yı 1991'de Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu yana en kötü ekonomik krizine sürükledi.

Moskova, yaptırımların küresel etkisinin çok daha büyük olacağını, Rusya'ya yapılan yaptırımların dünya çapında bir gıda krizine neden olacağını söylüyor.

Kremlin şefi, gübre kıtlığı ile birlikte daha yüksek enerji fiyatlarının Batı'yı malzeme satın almak için para basmaya, daha fakir ülkeleri de gıda kıtlığına iteceğini dile getirdi.

Putin, gıda üretimini geliştirme konulu bir toplantıda yaptığı konuşmada, "Bunlar kaçınılmaz olarak dünyanın en yoksul bölgelerindeki gıda kıtlığını daha da kötüleştirecek, yeni göç dalgalarını teşvik edecek ve genel olarak gıda fiyatlarını daha da yükseltecek" dedi.

Putin, "Bu mevcut koşullarda, küresel pazarda gübre sıkıntısı kaçınılmazdır. Yurtdışındaki gıda tedariği konusunda daha dikkatli olmamız, özellikle bize düşman olan ülkelere yapılan ihracatı dikkatle izlememiz gerekecek." dedi.

Putin'in müttefiklerinden biri geçen hafta, Rusya'nın Moskova'ya uygulanan Batı yaptırımları nedeniyle tarım ürünleri tedarikini yalnızca "dost" ülkelerle sınırlayabileceği konusunda uyardı.