Reuters’de çıkan habere göre Putin’in askerler, tanklar, füzeler ve kıtalararası balistik füzelerin geçit töreni öncesi Kızıl Meydan’da konuşacağı kaydedildi.

Geçit töreninde süpersonik savaş uçakları, Tu-160 stratejik bombardıman uçakları ve 2010’dan bu yana ilk kez, Rusya Savunma Bakanlığı’na göre, bir nükleer savaş durumunda Rusya’nın en üst düzey liderliğini taşıyabilecek kıyamet günü adıyla anılan bir Il-80 komuta uçağı da yer alacak.

Il-80 komuta uçağı Rusya Devlet Başkanı için mobil bir komuta merkezi olarak kullanılmakta. İddiaya göre teknolojiyle donatılan uçağın ayrıntıları Rusya Federasyonu’nun bir devlet sırrı olarak saklanmaktadır.

9 Mayıs arifesinde Moskova ve Batı başkentlerinde Putin’in Ukrayna hakkında bir tür özel açıklama, belki de düpedüz bir savaş ilanı, hatta ulusal seferberlik hazırladığına dair söylentiler vardı.

Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, iddiaları “saçma” olarak nitelendirerek reddetti.

Kremlin, Putin’in Vladimir Lenin‘in Mozolesi’nin önündeki Kızıl Meydan’daki podyumdan ilan edeceği konuşmasında neler söyleyebileceği konusunda bir yorum yapmadı.