Rusya'nın Luhansk'ta üstünlüğü elde etmesinin ardından Donetsk oblastına, özellikle Sloviansk ve Kramatorsk yerleşimlerine ilerleyeceği ifade edilmişti.

Rus güçleri Ukrayna'nın Luhansk oblastındaki son büyük yerleşim yeri olan Lısıçansk şehrini ele geçirmiş ve Ukrayna'nın Luhansk bölgesi Valisi Serhiy Hadai, Rus ordusunun yönünü Ukrayna'nın doğu kesimine doğru çevireceğini doğrulamıştı.

Hadai, Rusya'nın yine de Donetsk üzerinde askeri operasyonlarını yoğunlaştıracağını ve çatışmaların özellikle Sloviansk ve Bahmut şehirlerinde gerçekleşebileceğine dikkat çekmişti.

Putin 4 Temmuz Pazartesi günü ordu güçlerine verdiği buyrukta, "askeri birliklerin daha önceden uygun görülen planlara bağlı kalarak hareket etmesi" mesajını vurgularken, "Luhansk'ta olduğu gibi" Ukrayna doğusunda saldırılara devam etmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Putin ordu güçlerine hitaben yayımladığı bir görüntülü mesajda Ukrayna kuvvetlerinin ateş üstünlüğüne sahip olduğu cephe hatlarında Rus askeri birliklerinin çekilmesi ihtimalinin oluşması durumunda, yeni ve modernize edilmiş silah ikmaliyle tekrar aynı noktalara dönüş yapabilecekleri tehdidinde bulundu.

Son haftalarda Ukrayna'daki savaşın ciddi şekilde Rusya'nın lehine devam ettiği dikkat çekiyor.