Üst düzey bir ABD'li yetkilinin Reuters haber ajansına verdiği bilgiye göre bugün bir araya gelecek olan ABD ve İsrail Savunma Bakanları, İran'la yeniden başlayan nükleer müzakerelerin başarısız olması halinde "İran'ın nükleer tesislerini yok etmek üzere en kötü senaryoya hazırlıklı olmalarını sağlayacak olası askeri tatbikatları masaya yatıracak."

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz bugün Washington DC'de mevkidaşı ve Pentagon heyetleriyle görüşmeler yapacak.

Pentagon'un Gantz ile bugün yapacağı görüşme, 25 Ekim'de Pentagon yetkililerinin Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'la yaptığı bilgilendirme toplantısı sonrasında planlanmıştı.

İsminin yayımlanmaması koşuluyla Reuters'a bilgi veren ABD'li yetkiliye göre 25 Ekim tarihli toplantıda Pentagon, Sullivan'a, İran'ın nükleer silah üretme kapasitesini ortadan kaldırmak için kullanılabilecek askeri seçeneklerin tümü hakkında bilgi verdi.

ABD'ye göre İran, elindeki nükleer üretim kapasitesini kitle imha silahları yapmak üzere kullanabilir. Ancak İran, silah üretmeyeceğini; ticari amaçlarla ve barışçıl gerekçelerle nükleer teknolojisini geliştirdiğini savunuyor.

ABD ve İsrail'in daha önce bildirilmeyen bu hazırlığı, Reuters'a göre, İran'la 2015'te varılan nükleer anlaşmaya yeniden imza atabilmek için başlatılan müzakerelerin ne kadar zorlu geçeceğine dair Avrupalı liderlerin endişelerine yanıt niteliğinde.

ABD'li üst düzey yetkili, olası askeri hazırlıklarla ilgili detay vermekten kaçındı:

"Böyle bir zor durumdayız çünkü İran'ın nükleer programı mantıklı şekilde açıklanabilecek noktayı geçecek şekilde ilerliyor. Ancak hâlâ müzakerelerin bir yere varabileceği konusunda umudumuz var."

Görüşmeleri yürüten Avrupa Birliği yetkilisi, perşembe günü görüşmelere devam edeceklerini açıkladı. Hafta sonu görüşmelere ABD'nin İran'dan sorumlu özel temsilcisinin de katılacağını belirtti.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu geçen hafta yaptığı açıklamada İran'ın uranyum zenginleştirme sürecini Fordo santralinde yüzde 20'ye çıkardığını; santralin bir dağın içine gömülü olması sebebiyle "saldırmayı zorlaştırdığını" belirtmişti.

2015'teki anlaşmada İran'ın uranyum zenginleştirme kapasitesine zaman sınırı da getirilmiş, Fordo'da uranyum zenginleştirme faaliyetleri ise tamamen yasaklanmıştı.