Daha önceki bir dizi siber saldırının sorumluluğunu üstlenen, kendini Belaruslu Siber Partizanlar olarak tanıtan bir grup hacker, demiryolu hizmetinin bazı sunucularını, veritabanlarını ve iş istasyonlarını şifrelediklerini açıkladı.

50 siyasi mahkumun serbest bırakılması ve Belarus’taki Rus birliklerinin varlığının “önlenmesi” şartıyla şifreleme anahtarlarını teslim etmeye hazır olacağını söyledi.

Belta devlet haber ajansının bildirdiğine göre, iddialar hemen doğrulanmadı, ancak Belarus Demiryolu servisi “teknik nedenlerle” elektronik biletlerin mevcut olmadığını söyledi. Müşterilere çevrimdışı (eskiden olduğu gibi) bilet satın almalarını söyledi ve sistemlerini geri yüklemek için çalıştığını belirtti.

Sistemlerinin herhangi bir şekilde hacklenmesinden bahsetmedi ve yazılı bir cevap talebine de hemen yanıt vermedi.

Kendisini Siber Partizanlar grubunun sözcüsü olarak tanımlayan ancak üye olmadığını iddia eden Yuliana Shemetovets, Reuters’e saldırının demiryolu taşımacılığını etkilediğini söyledi. Rus birliklerinin hareketini önlemeyi amaçladığını, ancak başarılı olup olmadığını söylemek için henüz çok erken olduğunu iletti.

Rusya, iki ülkenin önümüzdeki ay planlanan ortak askeri tatbikatlardan önce Belarus’a askeri teçhizat ve kuvvet sevk ediyor. Tatbikatlar, Rusya’nın Batı ile komşu Ukrayna üzerindeki gerilimi artırıyor.

Shemetovets, ABD’de bulunduklarını ancak güvenlik nedeniyle grubun kimliğini veya nerede olduğunu açıklayamadığını söyledi. Beyaz Rusya’daki kitlesel muhalefet protestolarının yetkililer tarafından kapsamlı bir baskıya yol açmasıyla Eylül 2020’de kurulduğunu söyledi.

Grup daha önce hükümet web sitelerini felç etme, içişleri bakanlığı ve iç hükümet veri tabanlarını hackleme ve güvenlik güçleri üyelerinin isimlerini ve kişisel bilgilerini ifşa etme gibi olayların sorumluluğunu üstlenmişti.

Kaynak: M5