RIA Novosti'nin Cuma günü ismini açıklamadığı bir Rus askeri komutanına dayandırdığı haberine göre, Rus hava savunma sistemleri yeni yazılım sayesinde ABD yapımı Yüksek Hareket Kabiliyetli Topçu Roket Sistemi'nden (HIMARS) ateşlenen füzeleri tespit ve imha etmekte artık sorun yaşamayacak.

Rusya'nın Zaporozhye Bölgesi'nde görev yapan subaya göre Ukrayna kuvvetleri başlangıçta Sovyet döneminden kalma silahlar kullanıyordu, ancak şimdi HIMARS füzeleri de dahil olmak üzere NATO ülkeleri tarafından sağlanan silahlara geçtiler.

Ancak Rus birliklerinin "yeni bir program güncellemesi" sayesinde artık bu tür saldırıları püskürtebileceğini söyledi.

"Artık bunları tespit etmekte, izlemekte ve imha etmekte hiçbir sorun yaşamıyoruz," diyen yetkili, birliğinin dördü geçtiğimiz ay olmak üzere yaklaşık 10 HIMARS füzesi düşürdüğünü de sözlerine ekledi.

Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonunun başlamasının ardından ABD Ukrayna'ya yaklaşık 19 milyar dolar tutarında büyük miktarda silah yardımı yaptı. ABD Savunma Bakanlığı'na göre, 23 Kasım itibariyle Washington Kiev'e 38 adet HIMARS ve ilgili mühimmat desteğinde bulunmayı taahhüt etti.

Perşembe günü Pentagon, ABD Ordusunun ve Washington'un yabancı ortaklarının "acil destek ihtiyacını karşılamak" amacıyla Lockheed Martin firmasıyla HIMARS rampalarının üretimi için 431 milyon dolarlık bir sözleşme imzaladı. Anlaşmanın 2025 yılı sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor.

Rus yetkililer Ukrayna'ya silah pompalanmaması konusunda defalarca uyarıda bulunarak bunun sadece çatışmayı uzatacağını savundular. Moskova ayrıca Kiev'in HIMARS füzeleriyle yerleşim birimlerine ve diğer sivil altyapıya saldırılar düzenlediğini, bunun da Donbass'ta ve yakın zamanda Rusya'ya katılan diğer eski Ukrayna topraklarında çok sayıda ölüm ve yaralanmaya yol açtığını söyledi.