AB, G7 ve Avustralya tarafından üzerinde anlaşmaya varılan Rus petrolüne ilişkin tavan fiyat Pazartesi günü yürürlüğe girdi. Batı ülkeleri bu uygulamayla Ukrayna'yı işgalinin cezası olarak Rusya'nın gelirini kısıtlamayı ve Moskova'nın küresel pazara arz sağlamaya devam etmesini sağlayarak daha büyük bir enerji krizinin içine düşmemeyi amaçlıyor.

Tedbir, yalnızca varili 60 dolar veya altında satın alınan ham petrolü taşıyan tankerlerin sigorta ve finansal hizmetlere erişebileceği anlamına geliyor. G7 ülkeleri -Kanada; Fransa; Almanya; İtalya; Japonya; Britanya; ve Amerika Birleşik Devletleri- dünyadaki kargonun yüzde 90'ı için sigorta hizmetleri sağlıyor ve AB, deniz taşımacılığında önemli bir oyuncu.

Onlarca petrol tankeri, Ankara’nın tankerlerden, petrol sızıntısı ve çarpışma gibi olayları kapsayacak sigortalarının yürürlükte olduğuna dair belgelerinin tam olmasını istemesi sebebiyle Türk karasularından geçmek için bekliyor.

Financial Times'ta yer alan bir haberde, Rus sigorta şirketlerinin Türk karasularından geçiş için onay mektupları gönderdiğini ve bekleyen gemilerin batılı sigorta şirketleriyle çalışan firmalara ait olduğu belirtildi.

Batı ülkeleri bu sorunun çözülmesi için Türkiye’nin prosedürleri değiştirmesi yönünde talepte bulunduğu belirtiliyor.