Rusya basını, İstanbul'da imzalanan tahıl sevkiyatı anlaşmasını "kazanım" olarak nitelendirirken Rusya'nın küresel ekonomiden tecrit edilme girişimlerinin de önüne geçildiği görüşlerine yer verdi.

Rusya'nın resmi haber ajansı TASS'ın Nezavisimaya gazetesinden aktardığına göre, Rus uzmanlar İstanbul anlaşmasının Batı ülkelerinin Rusya'ya dönük yaptırımlarını gevşeteceği, Ukrayna üzerinden transit gaz sevkiyatını da kolaylaştıracağı şeklinde beklentilere yol açtığını kaydetti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Mısır ziyaretinde, Rusya'nın tahıl ihracatına yönelik yaptırımların kaldırılması konusunda Birleşmiş Milletler'den (BM) adım atılmasının beklendiği yönünde yaptığı açıklamaya da dikkat çekilen haberde, "Yaptırımların gevşetilmesi halinde Rus gazının Avrupa'ya sevkiyatında kolaylık sağlanabileceği" yorumu yapıldı.

'ANLAŞMA, TÜRKİYE VE RUSYA İÇİN BAŞARI'

Siyaset bilimci Andrey Suzdaltsev, İstanbul anlaşmasının Rusya için başarı niteliğinde olduğu, Rusya'nın aynı zamanda tecrit edildiği iddialarını çürüttüğü analizinde bulundu. Suzdaltsev'e göre, anlaşma "Ukrayna ve Rusya'yla müzakereleri ayrı ayrı yürüten Türkiye için de büyük bir başarı niteliğinde". Rusya'nın söz konusu anlaşmayla, tahıl ve gübrelerin ihracatına yönelik yaptırımların BM aracılığıyla kısmen kaldırılmasını sağladığını da ifade eden Rus siyaset bilimci, İstanbul anlaşmasının ileriki süreçte yaptırımların kademeli olarak kaldırılmasına olanak sağlayabileceğine dikkat çekti.

İstanbul anlaşmasının aynı zamanda "Rusya'nın küresel ekonomiden tecrit edilemeyeceği" mesajı verdiğini belirten Suzdaltsev, Rus gazının Ukrayna üzerinden transit geçişinin sağlanabilmesi için benzer formatta görüşmeler yapılabileceğini de ifade etti. Haberde, "Türkiye'de Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) heyetleriyle kurulan temas, yaptırımların gevşetilmesi yönünde bir yol açabilir, örneğin Rus gaz tedariğiyle ilgili sorunların çözümünde faydalı olabilir" denildi.

'ÜÇ LİMANDAN SEVKİYAT 24 SAAT TAKİP EDİLECEK'

TASS, Türkiye Savunma Bakanlığı'nın İstanbul anlaşmasının uygulanmasına dair izlenecek yol haritasıyla ilgili paylaştığı bilgilere de yer verdi. Buna göre, İstanbul Levent'teki ortak koordinasyon merkezinden tahıl koridorlarının işleyişinin takip edileceği, üç Ukrayna limanından (Odessa, Yuzhny ve Chernomorsk) rota kontrolünün 24 saat boyunca yapılacağı belirtildi.

Türkiye, Rusya ve Ukrayna'dan üst düzey askeri yetkililer ile Birleşmiş Milletler (BM) heyetlerinin ortak koordinasyon merkezini oluşturduğu kaydedildi.