Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Moskova ile Washington arasında 'tam teşekküllü ilişkiler' değil, acil konularda 'noktasal temaslar' olduğunu ifade etti. 'Solovyev Live' adlı YouTube kanalına konuk olan Zaharova, Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın Ukrayna'daki durumun tırmanıp nükleer bir krize dönüşmemesi için Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov ve Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev ile gizli görüşmeler gerçekleştirdiğine dair haberini değerlendirdi.

Sputnik'in aktardığına göre, Rusya'nın ABD'yle gerekli görülen konularda noktasal temaslarda bulunduğunu her zaman belirttiklerini anımsatan Zaharova, karşılıklı çıkarlara dayanan her türlü diyaloğa açık olduklarının altını çizdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise, Washington ile Moskova arasında 'gizli' görüşmeler yapıldığı iddiasını doğrulamıştı. Sullivan, New York'ta yaptığı açıklamada, "Ruslarla iletişim kurmak, riskleri azaltmak, nükleer silahların potansiyel kullanımının sonuçlarını iletmek üzere üst düzeylerde ilişki kurma fırsatına sahip olduk" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

ABD merkezli Wall Street Journal (WSJ), Rusya ile ABD arasında kamuoyuna duyurulmayan 'gizli' görüşmeler gerçekleştirildiğini duyurmuştu. Sullivan’ın, Ukrayna’da yaşananların tırmanıp nükleer bir krize dönüşmemesi adına, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yardımcısı Yuriy Uşakov ve Rusya Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Nikolay Patruşev ile görüşmeler gerçekleştirdiği ileri sürülmüştü. Gazeteye konuşan kaynaklar, söz konusu görüşmelerin 'iletişim kanallarını açık tutmak amacıyla' gerçekleştirildiğini belirtmişti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise bu iddia hakkında yorum yapılmayacağını bildirmişti. Peskov, “Bu yayın ile ilgili söyleyecek bir şeyim yok. Anglo-sakson gazetelerinden pek çok yalan haber yayınlanıyor. Bu nedenle bu haber ile ilişkili soruların ya gazetenin kendisine ya da Beyaz Saray’a sormak gerek” demişti.