Rusya Savunma Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, İngiliz donanmasının geçen ay Kuzey Akım doğalgaz boru hatlarını havaya uçurduğunu belirterek, önde gelen bir NATO üyesini doğrudan kritik Rus altyapısını sabote etmekle suçladı. Savunma Bakanlığı iddiası için kanıt sunmadı.

Bakanlık, aynı birimden "İngiliz uzmanların" bugün erken saatlerde Kırım'daki Rus Karadeniz filosuna yönelik Ukrayna insansız hava aracı saldırılarını yönettiğini ve bu saldırıların Rus güçleri tarafından büyük ölçüde püskürtüldüğünü, bir Rus mayın tarama gemisinde ufak hasar meydana geldiğini söyledi.

Bakanlık, "Mevcut bilgilere göre, İngiliz Donanması'nın bu biriminin temsilcileri, bu yıl 26 Eylül'de Baltık Denizi'nde Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hatlarını havaya uçuran bir terör saldırısının planlanması, sağlanması ve uygulanmasında yer aldılar" dedi.

İngiltere Savunma Bakanlığı, İngiliz haber ajansı Reuters'ın Rusya'nın iddiasına yönelik sorusuna yanıt vermekten kaçındı.

Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarındaki sızıntılar

Danimarka ve İsveç açıklarında Rusya'ya ait Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında 4 sızıntı olduğu bildirilmiş, gemilerin "bölgeye yanaşmaması" uyarısı yapılmıştı. İki ülke de sızıntıların kaza değil, kasıtlı bir eylemin sonucu olduğuna yönelik işaretler bulunduğunu açıklamıştı. Avrupa Birliği (AB) de boru hatlarındaki gaz sızıntılarının kasıtlı bir eylemin sonucu olduğunu, tesadüfi olmadığını kaydetmişti.

Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden doğalgaz sevkiyatları, gerekli bakımların yapılamadığı gerekçesiyle 31 Ağustos'ta durdurulmuştu. Danimarka Enerji Ajansı, Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarındaki gaz sızıntılarının durduğunu açıklamıştı. Rus enerji şirketi Gazprom da boru hatlarında basıncın normale döndüğünü ve sızıntıların sona erdiğini duyurmuştu.