Rusya’ya bağlı RT haber ajansında yayınlanan bir makalede Rusya’nın dolara dönüşün artık mümkün olmadığı ifade edildi. "Rusya, ABD doları ve avroyu dış ticarette kullanmaktan uzaklaşıyor, bu da "geri döndürülemez" bir süreç" Bu, Rus VTB Bank'ın başkanı Andrei Kostin’in sözleri.

Kostin, Perşembe günü Bakü'deki Avrasya Ekonomik Forumu'nda şunları söyledi: "ABD doları ve avrodan çıkmak Rusya için zaten geri dönüşü olmayan bir süreç. Mevcut eğilim dikkate alındığında, orta vadede ana dış ticaret ortaklarımız Çin, EAEU ülkeleri, Türkiye, Hindistan, Orta Doğu, Latin Amerika ve Afrika olacaktır. Bu belirli ülke grubuyla ticarette ulusal para birimlerine geçmek bizim için en önemli önceliktir”

Dahası, bankacıya göre, ABD ve diğer Batılı ülkelerin bu yılın başlarında Rusya'nın döviz rezervlerini dondurma kararı, hiçbir ülkenin bu tür bir muameleden güvende olmadığını gösteriyor; bu, diğer ülkeleri büyük rezerv para birimlerinden uzaklaştıracak bir durum.

Kostin, "Hiçbir devlet, dolar merkezli bir küresel ekonominin koşullarında tam olarak korunduğunu hissedemez" dedi.

Onun sözleri, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen ay yaptığı açıklamaları yineledi. Eylül ayı ortalarında, ülke ekonomisini Batı yaptırımları altında yeniden yapılandırma önlemlerini tartışırken, Rusya Devlet Başkanı dolarsızlaşmayı "kaçınılmaz bir süreç" olarak nitelendirdi.

Rusya, 2018'de iç ekonominin dolarsızlaştırılması için bir planı onayladı. Süreci hızlandırmayı amaçlayan ve adımların altı yıl içinde uygulanması amacıyla bir önlem paketi sunuldu. Bununla birlikte, Ukrayna'daki askeri operasyonunun ardından Rusya'ya uygulanan benzeri görülmemiş ekonomik yaptırımların ardından Moskova, "uzlaşmacı" dolar ve avro olarak adlandırdığı şeyden uzaklaşma sürecini hızlandırdı. Gaz ihracatı için ruble bazlı bir ödeme planı uygulandı ve Rusya'nın ticaret ortaklarıyla dış ticaretini çözmede ulusal para birimleri kullanılmaya başlandı.