Batı basınında, ABD’nin dikkatini Pasifik’e çevirdiği, Avrupa Birliği ülkelerinin ise enerji krizi gibi kendi iç meseleleriyle alakadar olduğu dönemde Rusya’nın Ukrayna’yı işgal için eline fırsat geçtiği sıklıkla dile getiriliyor. Bu haberlerden biri de Dailymail’de yayınlandı.

Dailymail’in haberine göre; Kiev'deki üst düzey bir general Rusya’nın Ukrayna’yı işgale hazırlandığını ve sınıra 92 binden fazla asker gönderdiğini belirtirken ocak ayı sonuna kadar Ukrayna'yı işgal etmeyi planladığını söyledi.

Haberde Rusya'nın önümüzdeki Ocak ayının sonunda Ukrayna'yı işgale hazırlandığı iddia edilirken Rusya'ya ait olduğu söylenen planın ayrıntılarını sundu, Rusya'nın Ukrayna sınırlarına yığdığı asker sayısının 92 bini geçtiği ve bu sayının artmaya devam ettiği ifade edildi.

Ukrayna Savunma ve İstihbarat Ajansı'na göre Rusya bu yığınakla beraber önümüzdeki Ocak ayının sonunda Ukrayna'yı işgal etmeye hazırlanıyor.

Ajansa göre Rusya'nın işgal planı şu şekilde:

- Rus ordusu, Ukrayna'nın merkezi yönetiminin kontrolünden çıkan Donetsk ve Luhansk bölgelerini köprü başı yaparak hava saldırıları ve top ateşi eşliğinde Doğu Ukrayna'yı işgal edecek ve Dinyeper Nehri'ne ulaşılması hedeflenecek.

- Kırım ve deniz yönünden saldırılarla Ukrayna'nın Karadeniz sahili baştan başa işgal edilecek.

- Ukrayna ordusunun gücünü bölmek için Belarus yönünden de bir taarruz yapılacak.

- Öncelikli hedef Ukrayna'nın doğusunun ve güneyinin işgali olacak. Bu hedef tamamlandığında askeri, ekonomik ve siyasi şartlara göre başkent Kiev'in ve ülkenin kalanının istilası hedeflenecek.

Ukrayna'nın doğusunda 2014-2015 döneminde yaşanan kanlı savaşın artçı çatışmaları halen devam ediyor.

Tercüme haber