Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan görüntülerde, dev bir kamyon üzerine kurulu sistemin fırlatma tüplerinin, gökyüzüne yüksek hızda füzeler ateşlediği görülüyor.

Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, denemede füzenin "yüksek hızlı bir balistik hedefi" başarıyla vurduğu dile getirildi.

Ayrıca açıklamada, "S-500 füze savunma sisteminin dünyada benzeri yok ve potansiyel bir düşmanın tüm irtifa ve hız aralığındaki mevcut ve gelecekteki hava saldırı silahlarını yok etmek için tasarlandı." denildi.

Denemenin ülkenin güneyindeki Astrahan bölgesinde Kapustin Yar eğitim sahasında gerçekleştirildiği belirtildi.

Yeni nesil hava savunma sisteminin bir önceki versiyonu olan S-400, Türkiye ile ABD arasında krize neden olmuş, Washington, sistemin alınması dolayısıyla Ankara'yı F-35 programında çıkarmıştı.

Bu arada sistemin ayrıntılı olarak incelenmesini zorlaştırmak amacıyla görüntülerin bazı bölümleri kasti olarak bulanık hale getirildi ya da karartıldı.

Devlet ajansı RIA, Savunma Bakanlığının ilk kez S-500 sisteminin canlı ve gerçek bir ateş testinden geçtiği sırada çekilen görüntülerini paylaştığını aktardı.

RIA'nın haberine göre, 'Prometheus' adı verilen S-500, balistik ve seyir füzelerinin yanı sıra uçakları ve helikopterleri de imha etme yeteneğine haiz ve yaklaşık 600 km bir önleme yarıçapına sahip.

Euronews