ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Rusya'nın asker bulmakta güçlük çektiğini bildirdi.

Pentagon'dan kimliğini paylaşmayan bir üst düzey yetkili, pazartesi günü yaptığı açıklamada Kremlin'in savaşta hedeflediği asker ve personel sayısına ulaşamadığını öne sürdü.

Yetkili, Rusya'nın orduya asker alma çalışmalarının kapsamını genişletmeye başladığını belirterek, "Yeni katılacaklar için üst yaş sınırını kaldırdılar, mahkumları da orduya alıyorlar" dedi.

Öte yandan Savunma Bakanlığı görevlisi, "Orduya yeni dahil edilen kişilerin çoğu yaşça daha büyük, formda değil ve yeterli eğitimden geçmedi" ifadelerini kullandı.

Yetkili, bu noktadan sonra Rus ordusuna alınacak yeni askerlerin Kremlin'in savaş gücünde yıl sonuna kadar gözle görülür bir artışa yol açmayacağını savundu.

ABD'li görevli, savaş başlamadan önce Kremlin'in asker ve personel sayısını 1 milyona çıkarmayı hedeflediğini fakat bu sayının 850 binde kaldığını iddia etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlattığı savaşın 188. gününde de çatışmalar devam ediyor.

Pentagon'un savunma politikalarından sorumlu müsteşarı Colin Kahl, 8 Ağustos'taki açıklamasında savaşın başından beri 70 bin ila 80 bin Rus askerin öldürüldüğünü veya yaralandığını savunmuştu.

Öte yandan Putin, geçen hafta Rus ordusunda görev yapan asker sayısının yüzde 10 artırılarak 1,15 milyon kişiye çıkarılması emrini vermişti. Bunun için ne kadar bütçe ayrıldığına veya genişlemenin nasıl sağlanacağına dair bilgi paylaşılmamıştı.

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı'na bağlı istihbarat kaynaklarından 10 Ağusos'ta yapılan açıklamada da Kremlin'in Ukrayna istilasında savaşacak gönüllü asker bulmakta güçlük çektiği iddia edilmişti.

Independent Türkçe, AFP, Fortune, New York Times