Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova'nın Ukrayna limanlarından gıda ve gübre taşınmasını öngören tahıl anlaşmasına katılımını askıya aldığını belirtti.

Bakanlık, Ukrayna'nın Kırım'daki Sivastopol kentinde bulunan Rus savaş ve sivil gemilerine yönelik saldırı düzenlediğini duyurmuştu. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Kiev yönetimi, saat 04.20'de Sivastopol üssündeki Rus Karadeniz Donanması'nın gemilerine ve sivil gemilere yönelik terör saldırısı düzenledi" demişti.

AA'nın aktardığına göre Konaşenkov, saldırıda çok sayıda insansız hava aracının kullanıldığını ve bunların tamamının yok edildiğini söyleyerek, "İvan Golubets' isimli mayın tarama gemisi ve Yujnaya limanındaki koruma bariyeri hafif hasar gördü. Saldırıya uğrayan Karadeniz Donanması'nın gemileri, tahıl anlaşması kapsamında oluşturulan koridorun güvenliğinin sağlanması sürecinde yer alıyor" diye konuştu.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak ise sosyal medyada saldırıya ilişkin, "Panik etmeyin. Sadece Sivastopol kentinde değil, işgal edilen tüm topraklarda kameraları kapatın. Vatandaşlarınıza savaşı kazandığınızı da söyleyin. Karadeniz Filosu ise denize açıldı" paylaşımı yapmıştı.

ANLAŞMADA NELER VARDI?

Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına tahıl ve diğer gıda ürünlerinin taşınmasına ilişkin anlaşma, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri António Guterres, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Ukrayna adına Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov'un katılımıyla 22 Temmuz'da Dolmabahçe Ofisi'nde imzalanmıştı.

Anlaşma kapsamında ilk olarak Karadeniz'de Odessa başta olmak üzere limanlardan mayınlar nedeniyle ayrılamayan gemiler için koridor oluşturulmuştu.

Anlaşmaya göre, taraflar söz konusu limanlardan anlaşma kapsamında ayrılacak gemilere herhangi bir saldırı yapılmayacağını taahhüt etmişti.

Ukrayna limanlarından ayrılan gemilerin kargolarının denetlenmesinin ise Türkiye'nin oluşturduğu noktalarda yapılıyordu. Anlaşma şartlarının uygulanıp uygulanmadığı İstanbul'da Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM heyetlerinden oluşan koordinasyon merkezi tarafından gözlemleniyordu.