Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Moskova'nın Ankara ve Şam'dan 'birbirlerine doğru adım atmaya hazır olduklarının' sinyalini aldığını söyledi. Suriye konulu 19'uncu Astana görüşmesinin sonunda basın toplantısı düzenleyen Lavrentyev, Suriye ile Türkiye'nin yakınlaşmasını umduklarını ve iki ülkenin dostça yaşaması gerektiğini belirtti.

'DOSTÇA YAŞAMASI GEREKEN İKİ KOMŞU ÜLKE'

Sputnik'in aktardığına göre Lavrentyev, "Yavaş yavaş Suriye-Türkiye yakınlaşmasına tanıklık edeceğimizi umuyoruz. Buna ihtiyaç var, zira bunlar dostça yaşaması gereken iki komşu ülke. Hem Türk tarafının hem de Suriye tarafının birbirlerine doğru belirli adımları atmaya hazır olduklarının sinyallerini alıyoruz, bu adımların doğru yönde atılacak, sivil nüfusun ölmesiyle bağlantılı trajik olayların önüne geçme imkanı sunacak adımlar olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

'HER ZAMAN GÖRÜŞMEDEN YANA OLDUK'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Esad'ın Rusya'da görüşme imkanını yorumlayan Lavrentyev, "Bu imkan her zaman var. Her zaman böyle bir görüşmeden yana olduk ve hatta görüşmeyi organize etme imkanını değerlendirdik. Fakat Türk tarafının şu anda bunun için koşulların olgunlaşmadığını düşündüğünü tekrar edeyim. Böyle bir görüşmenin faydalı ve sembol niteliğinde olacağını düşünüyoruz ve bu yönde çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Türkiye ve Suriye'nin istihbarat servisleri arasındaki temasların sürdüğünü kaydeden Lavrentyev, bunun sahadaki durumla da bağlantılı olan bir dizi sorunun çözümüne yardımcı olduğunu ifade etti.

'KARA HAREKATINDAN KAÇINMASINI İSTEDİK'

Lavrentyev ayrıca, Suriye'ye yönelik 'geniş çaplı bir kara harekatından kaçınması için' Ankara'ya çağrı yaptıklarını bildirdi. Rus yetkili, "Umarız Ankara argümanlarımızı duyar ve sorunu çözmenin başka yolları bulunur" dedi.