Alüminyumdan buğday ve petrole kadar birçok emtia uzun yılların en yüksek seviyelerinde seyrediyor. Hammadde fiyatları 1974’ten beri en büyük haftalık artışını kaydetti.

Enerji, tahıl ve hammaddede önemli bir oyuncu olan Rusya’nın izolasyonu, arz sıkıntıları yaşanacağına ve küresel enflasyonun daha da yükseleceğine yönelik endişeleri artırıyor. Birçok kurum, yatırımcı ve şirket güvenli ödeme zorluğu nedeniyle ülkeyle iş yapmaktan kaçınıyor, bölgeden yapılan bazı sevkiyatlar iptal ediliyor.

Rusya’nın Ukrayna’daki nükleer tesise saldırısının ardından Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı bugün yaklaşık yüzde 5 yükseldi. Fiyat bu hafta yüzde 20 yükseldi. JP Morgan Rusya’da arz sıkıntılarının devamı durumunda Brent petrolün yıl sonunu varil başına 185 dolarla kapatabileceğini öngördü. Brent petrolün varil fiyatı bugün 112 dolar civarında seyrediyor.

Buğday fiyatları da arz kıtlığı endişeleriyle 14 yılın en yüksek seviyelerinde seyrediyor, Chicago Borsasında vadeli kontratlar yüzde 6,6 artışla bushel başına 12,09 dolarda işlem görüyor.

Baz metallerde de yükseliş sürüyor. Alüminyum Londra Metal Borsasında yüzde 3,6 artışla ton başına 3 bin 850 dolar olurken bakır fiyatları da tüm zamanların zirvesine çıktı.

Emtiadaki yükselişin küresel büyüme ve enflasyon üzerinde de olumsuz etkileri hissedilebilir.