Rusya ve Çin, "Afganistan kaynaklı tehditlere” karşı işbirliğini güçlendirme konusunda mutabakata vardıklarını duyurdu.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugün telefon görüşmesi gerçekleştirdikleri, bu görüşmede tarafların Afganistan'daki istikrarsızlığın Orta Asya'ya yayılmasını önlemenin büyük önem taşıdığına vurgu yaptıkları açıklandı.

İki liderin ayrıca Afganistan kaynaklı terör ve uyuşturucu tehditlerine karşı işbirliğini güçlendirme konusunda mutabakata vardıkları belirtildi.

Çin basınında yer alan haberlere göre iki lider arasında Afganistan'ın egemenliğine ve bağımsızlığına saygı gösterilmesi gerektiği konusunda görüş birliği olduğuna dikkat çekilirken, Putin'in Şi'ye, ülkesinin "yabancı güçlerin Afganistan'a müdahale etmesi ve ülkede yıkıma yol açmasını engellemek için Çin ile işbirliği yapmaya hazır olduğunu” aktardığı belirtildi.

Kremlin ise iki liderin Afganistan'da barışın tesis edilmesi ve bu ülkedeki istikrarsızlığın çevre bölgelere sıçramasının önlemesini ele aldıklarını açıkladı.

Şi'den "terörle bağları kesin” çağrısı

Bu arada Çin Xinhua haber ajansı Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, Afganistan'daki tüm taraflara "açık ve katılımcı bir siyasi çerçeve oluşturma, iç ve dış politikada ılımlı ve istikrarlı politikalar uygulama, tüm terör örgütleriyle de bağları koparma” çağrısını yaptığını duyurdu.

Şi ve Putin'in telefon görüşmesini dün Afganistan gündemiyle yapılan G7 liderler zirvesinden bir gün sonra gerçekleştirmeleri ve verdikleri mesajlarla "ortak cephe” duruşu sergilemeleri dikkat çekiyor. Çin ve Rusya, aralarında ABD, Almanya ve İngiltere gibi dünyanın en sanayileşmiş demokratik ülkelerinin yer aldığı G7 ülkeleri arasında yer almıyor.

Reuters, dpa/ DA, TY