"Gazprom ile 6,5 milyar dolarlık bir anlaşmayı tamamladık. Kalan 40 milyar dolarlık anlaşmanın da önümüzdeki ay imzalanacağını umuyoruz" diyen Safari, ISNA haber ajansına yaptığı açıklamada müzakerelerin sürdüğünü de sözlerine ekledi.

Ulusal İran Petrol Şirketi ve Gazprom Temmuz ayında İran'da iki gaz yatağı ve altı petrol sahasının geliştirilmesinde işbirliği yapma konusunda anlaşmıştı. Belgede ayrıca doğalgaz ve petrol ürünleri takası, LNG projelerinin hayata geçirilmesi ve doğalgaz boru hatlarının inşası da yer alıyor.

Ekim ayı başında Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Moskova ve Tahran'ın yıl sonuna kadar tamamlanmak üzere 5 milyon ton petrol ve 10 milyar metreküp gaz takası konusunda anlaşabileceğini açıklamıştı.

Salı günü Novak, Rusya ve İran'ın başta petrol ürünleri olmak üzere enerji kaynaklarının takas teslimatlarına çoktan başladığını ve takas edilen malların listesini genişletme konusunda anlaştıklarını söyledi. Novak ayrıca "İran'ın petrol sahalarındaki Rus yatırım miktarının artacağını" da kaydetti.

Bu gelişme, Batı'nın her iki ülkeye de uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Rusya ve İran'ın enerji ve ticaret alanındaki ilişkilerini hızla geliştirdiği bir dönemde yaşandı. Takas anlaşmaları, ülkelerin Batı finans sisteminin getirdiği uzlaşma sorunlarından kaçınmasına yardımcı oluyor. İki ülke ayrıca Hazar Denizi üzerinden doğrudan ticaret bağlantılarına da sahip.

İran Petrol Bakanı Cevad Owji ikili forumda yaptığı açıklamada her iki ülkedeki kamu ve özel sektörün "yaptırımları etkisiz hale getirmeye" çalıştığını söyledi.