Rusya Cuma günü Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky ile görüşmeleri reddetti ve Dışişleri Bakanı Sergey V. Lavrov'un "neo-Naziler" ve Batı tarafından yönlendirildiğini söyledi ve demokratik olarak seçilmiş hükümetini devirmek istediğini belirtti.

Lavrov, Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, “Kendi halkına zulmeden ve soykırım yöntemlerini kullanan bir hükümeti demokratik olarak tanıma olasılığını görmüyoruz” dedi.

Rusya'nın dış istihbarat teşkilatı başkanı Sergei Naryshkin, Rus devlet televizyonunda yayınlanan kısa bir konuşmada, “Rusya, Ukrayna'nın Washington'ın elinde bizim üzerimizde yükselen bir hançer haline gelmesine izin veremez” dedi. Özel askeri operasyon, kısa süre içinde Ukrayna'da barışı yeniden tesis edecek ve Avrupa'da potansiyel olarak daha büyük bir çatışmayı önleyecektir." diye konuştu.

Rus propagandası, Ukrayna hükümetini kontrol eden “neo-Nazilerin” ülkedeki Rusça konuşanlara karşı soykırım uyguladığını yalan bir şekilde iddia ediyor. Başkan Vladimir V. Putin perşembe günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının amacının Ukrayna'yı askerden arındırmak ve “denazize etmek” olduğunu söyledi ve Bay Lavrov cuma günü bu şartları tekrarlayarak Rusya'nın Kiev'de yeni bir hükümet kurmaya çalıştığını açıkça belirtti.

Lavrov, “Konuştuğumuz şey, Nazilerin ve soykırım yöntemlerini bu ülkede hüküm sürmeye zorlayanların engellenmesidir. Şu anda Kiev'de bulunan rejim iki dış kontrol mekanizması altında: Birincisi, ABD liderliğindeki Batı ve ikincisi, neo-Naziler.” dedi.

Lavrov ayrıca Rusya'nın ancak Ukrayna savaşmayı bıraktığında müzakereler yapmaya hazır olacağını söyledi.

New York Times