Avrupa’nın en büyük petrol şirketi Shell, Rusya’nın petrolünü rekor bir indirimle satın alarak, şirketin Ukrayna’yı işgalinden sonra Rusya ile ticarete devam etme kararının altını çizdi.

Şirket, yükü Trafigura Group’tan alarak, küresel olarak fiziksel petrol ticareti için bir ölçüt olan Dated Brent’in varil başına yaklaşık 28.50 dolar ödedi. Kargo, teslim esasına göre satın alındı, yani Shell’in nakliyeyi düzenlemesi gerekmeyecek.

Konuyla ilgili bilgisi olan bir kişi yaptığı açıklamada, Shell’in Rusya’dan petrol ve gaz satın almaya devam ettiğini söyledi. Söz konusu kişi, şirketin hükümetlerle görüşme halinde olduğunu açıkladı.

Karar, petrol piyasası için çok önemli. Hükümetler, böyle bir adımın yol açacağı fiyat artışına karşı temkinli olarak Rus petrol ve gazını şimdiye kadar yasaklamadı.

Aynı zamanda dünyanın en büyük petrol şirketlerinden biri olan Shell’in satın alması, piyasanın geri kalanı tarafından sembolik bir hareket olarak görülebilir.

Rus petrol devi Rosneft, ham petrol satmak için büyük bir ihaleyi tamamlamaya çalışıyor. Şirket, Nisan’dan Ekim’e kadar 83 milyon varil Ural satışı için ihale yapıyor. Shell’in satın alımının bununla bir ilgisi yok, ancak işgalin ardından Rus petrolünün fiyatı hakkında da fikir verecektir…