Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Yemame Sarayı'nda Çin lideri Şi Cinping’i ağırladı. Kral Selman ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping başkanlığında Suudi Arabistan-Çin zirvesi gerçekleştirildi, bir dizi anlaşma ve mutabakat zaptı imzalandı.

İki ülke arasındaki ilişkiler, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdulaziz’in 2016 ve 2019’da başkent Pekin’e yaptığı, tarafların bir dizi ekonomik işbirliği anlaşması imzaladığı iki tarihi ziyaretin ardından gelişmeye başladı.

Çin lideri Şi, iki gün önce Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a varmıştı. Şi’nin "Milenyum Dostluğunu İleriye Taşıyarak Birlikte Daha Güzel Bir Gelecek İnşa Etmek” başlıklı makalesi de Al Riyad gazetesinde yayınlanmıştı.

Anlaşmalar

Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu ile Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi’ni uyumlaştırma planı ve hidrojen enerjisi alanında işbirliğini öngören bir mutabakat zaptı imzalandı.

Suudi Arabistan ile Çin arasında medeni, ticari ve kişisel statü konularında işbirliği ve adli yardımı içeren bir anlaşma ve Çince öğretme konusunda bir işbirliği muhtırasına imza atıldı.

Doğrudan yatırımı teşvik etme alanında mutabakat zaptı imzalanırken, konut alanında işbirliği mutabakatı hükümlerini harekete geçirmek için bir eylem planına da imza atıldı.

Bunun ardından, Çin Devlet Başkanı’na Kral Suud Üniversitesi’nden yönetim alanında fahri doktora verilmesi için tören düzenlendi.

Rektör Dr. Badran el-Ömer törende yaptığı konuşmada, Şi Cinping’in başarıları ve liderlik alanındaki büyük çabalarının takdiri ve iki dost ülke arasındaki gelişen ilişki ve işbirliği için minnettarlık ifadesi olarak Üniversite Konseyi’nin fahri doktora sertifikası verme kararını açıkladı.

Eğitim Bakanı Profesör Yusuf bin Abdullah el Binyan ve Kral Suud Üniversitesi Rektörü, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’e fahri doktora sertifikasını takdim etti.

Stratejik ortaklık çerçevesinde ilişkilerin derinleştirilmesi vurgusu

Suudi Arabistan ve Çin yaptıkları ortak açıklamada, küresel petrol piyasalarını istikrara kavuşturmanın önemini ve Riyad'ın bu konudaki rolünü vurguladı.

Çin-Suudi Arabistan zirvesinin sonunda yayınlanan ortak açıklamada, "Çin Halk Cumhuriyeti, Suudi Arabistan'ın küresel petrol piyasalarının denge ve istikrarını destekleme ile Çin için önemli bir güvenilir ham petrol kaynağı olma rolünü memnuniyetle karşılıyor" ifadeleri kullanıldı.

Pekin ve Riyad, 'son 30 yılda ikili ilişkilerin geçtiği seçkin aşamalardan duydukları memnuniyeti dile getirerek, iki ülke arasındaki kapsamlı stratejik ortaklık çerçevesinde her alanda ortak çalışmaların sürdürülmesinin ve yeni ve umut verici ufuklara ulaşmak için ilişkilerin derinleştirilmesinin önemini vurguladı.

Dijital ekonomi alanında iş birliği

Suudi Arabistan ve Çin, Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping’in Riyad'a yaptığı resmi ziyaret sırasında dijital ekonomi alanlarında stratejik iş birliğine imza attı.