Siyasî bir gruba istinad etmese de 2009 yılındaki gösterilerle birlikte Şii Fars rejimin karşılaştığı en büyük protesto hareketinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Şiilik paravanlı Fars milleyetçi rejiminin dayanağı olan Devrim Muhafızları'nın uyarlarına rağmen eylemciler cuma günü de ülkenin birçok şehrinde protestolara devam etti. Devrim Muhafızlarına bağlı milisler ile protestocular arasında zaman zaman çatışmalar devam ederken İran devlet haber ajansından yaptığı açıklamada dahi protesto gösterilerinde ölü sayısının 35'e yükseldiği belirtildi. Ölü sayısının İran’ın yansıttığından daha fazla olduğu düşünülüyor.

Batı imdada yetişti

Şii rejim cuma namazı hutbelerinde her zaman olduğu gibi eylemcileri ABD ve Batılı ülkelerce organize edilen isyancılar olarak nitelendirildi. ABD yönetimi, "barışçıl protestoları şiddete başvurarak baskıladığı" gerekçesiyle İran güvenlik güçlerine göstermelik bazı yaptırımlar açıklayarak İran’ın imdadına yetişti.

Öte yandan İran Devrim Muhafızları ise, sosyal medya platformları üzerinden "sahte haberler ve söylentiler yayan kişilerin" yargılanacağını ilan etti.

Mahsa Amini'nin ölümü

İran ahlak polisi, "başörtüsünü kurallara uygun bir şekilde takmadığı" gerekçesiyle 22 yaşındaki Mahsa Amini'yi gözaltına almıştı. Gözaltına alınanlar arasında birkaç kadın daha vardı.

Yerel kaynaklara göre Amini, ahlak polisince darp edildi. Aldığı darbelerin etkisiyle komaya girdiği belirtilen Amini bir süre sonra tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Şii Fars rejimine bağlı güvenlik kaynakları ise Amini'nin "doğal bir rahatsızlık sonucu" öldüğünü savunurken ölen kızın fenalaştığı anın görüntülerini içeren bir video yayınlayarak iddiaları reddetti.