Yemen'in başkenti Sana'da bulunan 'Türk Şehitliği'nde yer alan anıt, İran destekli Husiler tarafından yıkıldı.

Yemen'in başkenti Sana'da bulunan 'Türk Şehitliği'nde yer alan anıt, İran destekli Husiler tarafından yıkıldı.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre Husiler, geçtiğimiz gün anıtı iş makinalarıyla yıktı.

Anıtın yıkıldığı anlara dair görüntüler kaydedilerek sosyal medya üzerinden servis edildi.

Videoda konuşan Husilerin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşmesine tepki gösterdiği duyuluyor. Husilerin anıtı yıkma gerekçesi ise net olarak bilinmiyor.

Yenilemenin ardından 2011 yılında tekrar açılan 'Türk Şehitliği'nde, Birinci Dünya Savaşı döneminde Yemen'de hayatını kaybeden Osmanlı askerlerinin naaşları bulunuyor.

Anıt, Osmanlı'nın Yemen'de yaklaşık 4 asır devam eden varlığını ve bölgede yaşamını yitiren Türk askerlerinin anısını sembolize ediyordu.

Türkiye saldırıyı şiddetle kınadı

Dışişleri Bakanlığı, Yemen'deki Sana Türk Şehitlik Anıtı’na bu sabah Husi unsurlarınca düzenlenen ve şehitlikte tahribata yol açan saldırıyı şiddetle kınadı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Sana Türk Şehitlik Anıtı’na 12 Mart sabahı Husi unsurlarınca gerçekleştirilen ve şehitliğimizde tahribata yol açan hain saldırıyı şiddetle kınıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

"Yemen ile ortak tarihimizin ve köklü ilişkilerimizin nişanesi olan Yemen’deki Türk varlığına saygısızlık yapılması asla kabul edilemez. Şehitliğimizde oluşan hasarın onarılmasını ve faillerin bir an önce cezalandırılmasını bekliyoruz." ifadelerine yer verilen açıklamada, hain saldırının dost ve kardeş Yemen halkı tarafından da lanetleneceğine dair şüphe duyulmadığı kaydedildi.