Rusya’nın yakın müttefiki Sırbistan, Çin’den gelişmiş uçaksavar sistemi aldı. AP, Sırbistan Savunma Bakanlığı’nın konu ile ilgili soruları cevaplamadığını ve teslimatın “örtülü bir operasyonla” gerçekleştiğini duyurdu.

Çin Hava Kuvvetleri’ne ait 6 adet nakliye uçağı, cumartesi günü karadan havaya atılan “HQ-22” model füzeleri Belgrad Nikola Tesla Havaalanına indirdi. Bu savunma sistemi yurt dışına satılması halinde "FK-3 füzeleri" anılıyor.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, cumartesi günü yaptığı açıklamada, Çin’den yapılan teslimata açıklık getirmezken, salı veya çarşamba günü Sırp ordusunun “en yeni gururunu” kamuoyuna takdim edeceğini duyurmuştu.

AP, Sırp liderin bu açıklamayla 2019'da kabul edilen orta menzilli füze sisteminin teslimatını adeta doğruladığı yorumunu yaptı.

Sırp lider daha önce yaptığı açıklamada, NATO üyesi Balkan komşularının Rusya’nın Ukrayna’yı işgali yüzünden ortaya çıkan gerginlikle birlikte hava sahalarının kullanılarak silah teslimatı yapacak uçakların geçişini engelledikleri şikayetinde bulunmuştu.

Sırbistan, Rusya’nın işgalini kınamasına rağmen uluslararası yaptırımlara katılmayacağını açıklamıştı.

ABD, 2020’de Sırbistan’ı Çin’den uçaksavar sistemi almaması konusunda uyarmıştı.

Çin’in savunma sistemi, daha kısa mesafe olmasına rağmen ABD’nin Patriot ve Rusya’nın S-300 savunma sistemleriyle kıyaslanıyor.