Rusya’nın işgali medeniyetimizin sonu olabilir

Ukrayna'nın açık toplumlar ile Rusya ve Çin gibi kapalı toplumlar arasındaki mücadelenin bir parçası olduğunu savunan Soros, "Ukrayna'nın işgali Üçüncü Dünya Savaşı'nın başlangıcı olabilir ve toplumumuz bu savaşta ayakta kalamayabilir" dedi.

George Soros, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin medeniyetin sonunu getirebilecek “üçüncü dünya savaşının başlangıcı” olmakla tehdit ettiği konusunda uyardı.

“Putin’in mağlup olması lazım”

Soros yaptığı yazılı açıklamada, "Toplumumuzu korumanın en iyi ve belki de tek yolu Putin'i mümkün olan en kısa zamanda yenmek" ifadelerini kullanırken, Putin'in bu işgalin bir hata olduğuna inanmaya başladığını ve bir ateşkesi müzakere etmeye hazırlandığını da öne sürdü. Bununla birlikte bir ateşkesin başarılabilir olmadığını, çünkü Putin'in "güvenilmez" olduğunu ifade eden Soros, "Putin zayıfladıkça daha öngörülemez oluyor" dedi.

“Merkel hatalıydı”

ABD'de aşırı sağın nefret figürü haline gelen Soros, eski Almanya Şansölyesi Angela Merkel'i Moskova ve Pekin'e yakın olmakla da ağır bir şekilde eleştirdi.

“Ancak Avrupa'nın Rus fosil yakıtlarına bağımlılığı, büyük ölçüde eski şansölye Angela Merkel'in izlediği merkantilist politikalar nedeniyle devam ediyor. Gaz tedariği için Rusya ile özel anlaşmalar yapmış ve Çin'i Almanya'nın en büyük ihracat pazarı haline getirmişti. Bu, Almanya'yı Avrupa'nın en iyi performans gösteren ekonomisi haline getirdi, ancak şimdi ödenmesi gereken ağır bir bedel var. Almanya ekonomisinin yeniden yönlendirilmesi gerekiyor. Ve bu uzun zaman alacak."

Soros, Avrupa Birliği'nin Putin'in doğal gaz akışını kesebileceğini anlaması gerektiğini de söyledi.

“Açık Toplum-Kapalı Toplum savaşı”

“Ukrayna işgali birdenbire ortaya çıkmadı. Dünya giderek birbirine taban tabana zıt iki yönetim sistemi arasındaki bir mücadeleye giriyor: açık toplum ve kapalı toplum.”

Soros, 2001'de ABD'ye yapılan 11 Eylül terör saldırılarının ardından akıntının açık toplumların aleyhine dönmeye başladığını söyledi. “Baskıcı rejimler şu anda yükselişte ve açık toplumlar kuşatma altında. Bugün Çin ve Rusya, açık toplum için en büyük tehdidi oluşturuyor.”

“Medeniyetimizi Kurtaracağız”

“Savaş şiddetlenirken, iklim değişikliğine karşı mücadele ikinci sırada yer almalı. Yine de uzmanlar bize şimdiden çok geride kaldığımızı ve iklim değişikliğinin geri döndürülemez hale gelmenin eşiğinde olduğunu söylüyor. Bu, medeniyetimizin sonu olabilir.

"Bu nedenle, savaşı erken bitirmek için tüm kaynaklarımızı seferber etmeliyiz. Medeniyetimizi korumanın en iyi ve belki de tek yolu, Putin'i bir an önce yenmektir. İşin özü bu."