Sudan'da Ömer el-Beşir'e yapılan darbe sonrasında iktidara gelen Batı destekli hükümet bağımsızlık yanlısı askerler tarafından iktidardan indirildi. Halk bu hadiseyi memnuniyetle karşılarken başta ABD olmak üzere Batı dünyası hadiseden teessür duyduklarını beyan etmekte gecikmediler. 

BMGK'dan şaşırtan hız

Dünyada mazlumlar katledilirken sessiz kalan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), bugün Sudan konulu acil bir toplantı yapacak.

Aynı kaynaklara göre, oturum İngiltere, İrlanda, Norveç, ABD, Estonya ve Fransa’nın talebi üzerine yapılacak.

Kültür ve Enformasyon Bakanlığı, dün sabah saatlerinde Başbakan Abdullah Hamduk’un yanı sıra geçiş hükümetinde bazı bakanlar ve ülkeyi yöneten koalisyon hükümeti ortağı parti liderlerinin ordu tarafından gözaltına alındığını ve bilinmeyen bir yere götürüldüğünü açıkladı.

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, dün sivil ve askerlerden oluşan Egemenlik Konseyi ve hükümeti feshederek olağanüstü hal (OHAL) ilan ettiğini açıkladı. Burhan ayrıca, anayasal belgenin bazı hükümleri üzerindeki çalışmaların askıya alındığını duyurdu.

Burhan, iktidar seçilmiş bir hükümete devredilene kadar, ülkeyi yönetmek için bağımsız ulusal yetkilere sahip bir hükümet kurulacağını da bildirdi.

ABD'den açıklama

ABD, Sudan’daki darbeyi ve sivil liderlerin gözaltına alınmasını kınayarak, sivil yönetime derhal geri dönülmesi ve başbakanın serbest bırakılması çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, güvenlik güçlerinin protestoculara karşı gerçek mermi kullandığı yönündeki haberlerden duyduğu derin endişeyi dile getirerek, “ABD, Sudan askeri güçlerinin yaptıklarını şiddetle kınıyor” dedi.

ABD ayrıca, ordunun iktidarı ele geçirmesinin ardından demokratik geçiş sürecini desteklemek için ayrılan 700 milyon dolarlık mali yardımı askıya aldı ve iktidarın sivil hükümete derhal geri verilmesi çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise, Sudan’da devam eden askeri darbeyi kınadı ve Hamduk’un derhal serbest bırakılmasını istedi.

Guterres, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Sudan’da devam eden askeri darbeyi kınıyorum. Başbakan Hamduk ve diğer tüm yetkililer derhal serbest bırakılmalıdır. Zor kazanılan siyasi geçişi korumak için Anayasa Deklarasyonu’na tam saygı gösterilmelidir. BM, Sudan halkının yanında olmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova konuya ilişkin açıklamasında, “Bu, son iki yılda izlenen başarısız bir politikanın doğal sonucudur. Nüfusun büyük bölümünün umutsuzluğu ve kötü durumu, geçici hükümet ve onun yabancı hamileri ve danışmanları tarafından dikkate alınmadı” dedi.