Rusya’nın Ukrayna işgalinden kaçarak Avrupa ülkelerine sığınan göçmenlere Batılı ülkeler kapılarını açmaya devam ediyor. Avrupa’nın temel ırkçı ideolojilerinden biri olan “sarışın, beyaz tenli ve mavi renkli gözlere” sahip olanların ayrıcalıklı kabul edilmesi durumunun gündelik olaylara yansıması Avrupa’nın göçmen politikalarının yeniden tartışılmasına neden olduğu görülüyor.

‘Ukrayna’dan kaçarken trenlere alınmayan siyahilerin yaşadığı ayrımcılık ve ikiyüzlülük hala hafızalarda tazeliğini korurken, birçok Avrupa ülkesi bu utanç verici durum karşısında olayları görmeyerek unutturmaya çalışan eylemlere girişmişti.

Beyazlara öncelik veren güvenlik görevlileri, siyahileri trenlerden indirerek insanlık adına utanç verici bir manzaraya neden olmuş, herhangi bir yaptırıma dahi maruz kalmayan ırkçıların tavırlarına kimi ülkelerden de destek gelmişti.

Botlarla İtalya kıyılarına yüzmeye çalışan ancak botlarının batması sonucu hayatını kaybeden on binlerce esmer, buğday tenli ve siyahilerin yaşadıkları dramlara sessiz kalan hatta onlara yardımcı olanları cezalandıran Avrupa ülkeleri, Ukraynalılara kapılarını sonuna kadar açmış görünüyor.

İtalya kıyılarında göçmenleri denize iten İtalyanlar, okula yeni başlayan Ukraynalı çocukları okul girişlerinde alkışlayarak “hoş geldiniz” dedi.

Akdeniz’de kurtarılan mültecileri İtalya’ya getirerek dikkatleri üzerine çeken 31 yaşındaki Alman kadın gemi kaptanı Carola Rackete, İtalya’da 3 gün ev hapsi cezası almış, hakaret ve tehditlere maruz kalmış ardından serbest bırakılmıştı.

2019’da İtalya'da göçmenleri gemisine alarak kurtaran ve İtalya kıyılarına bıraktığı için yargılanan Kaptan Rackete tutuklanmıştı.

Emirlere karşı geldiği gerekçesiyle yargılanan Rackete, İtalya’da 2 ila 10 yıl hapis ve 50 bin avro para cezası alma riski ile karşı karşıya bulunurken, aynı İtalya, Ukraynalı mültecilerin çocuklarının okula başlatma kararı aldığı gibi Ukraynalı göçmenleri ağırladıkları için mutlu olduklarını ifade eden paylaşımlarla büyük bir ikiyüzlülük yanlısı tavır sergiliyor.

Haksöz Haber