Afganistan İslam Emirliği (Taliban), Rusya ve Ukrayna krizinde tarafsız olduğunu belirterek, krizi diyalog ve barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğine dikkat çekti.

Taliban, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmeye başlamasının ardından tarafsız olduklarını belirterek iki ülkeyi, aralarındaki sorunları diyalog ve barışçıl yollarla çözmeye çağırdı. Taliban Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Tüm tarafların, şiddeti yoğunlaştırabilecek pozisyonlar almaktan vazgeçmesi gerekiyor." dedi.

Rusya'nın Ukrayna'ya girmesiyle ilgili değerlendirmede bulunan Taliban yetkilileri her iki ülkeyi, aralarındaki sorunları diyalog ve barışçıl yollarla çözmeye çağırdı.

“Endişe duyuyoruz”

Taliban geçici hükümetinin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abdul Kahhar Belhi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Taliban yönetiminin, Ukrayna'daki gelişmeleri yakından izlediği ve sivil kayıpların artmasına endişe duyduğunu ifade etti.

Belhi, her iki tarafın da geri adım atması gerektiğini vurgulayarak "Tüm tarafların, şiddeti yoğunlaştırabilecek pozisyonlar almaktan vazgeçmesi gerekiyor." ifadesine yer verildi. Belhi ayrıca, her iki tarafın da Ukrayna'da yaşayan Afgan öğrenci ve göçmenlerin güvenliğini sağlamasını istedi.

ABD’yi hezimete uğratmıştı

Yıllarca ABD işgaline karşı başarıyla direniş gösteren ve Afganistan’da ABD’yi hezimete uğratan Taliban, 15 Ağustos 2021 tarihinde başkent Kabil'e girerek Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kontrolü sağlamış ve kısa sürede ülkede hakimiyeti sağlayarak ABD işgalinden kurtarmıştı.