Taliban'ın Sözcüsü Mücahid, Türkiye'ye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Mücahid ayrıca Afganistan'da bir senede nelerin değiştiğini de paylaştı.

Afganistan İslam Emirliği, Türkiye devleti ile çok iyi ilişkiler içindedir. Milletimizin de Türk milletiyle çok yakın irtibatı var. Süreklilik arz eden bu irtibat için çok teşekkür ederiz. Türkiye'de, âlimler, halk, çeşitli kesimlerle görüşmemiz bize iyi fırsatlar sundu.

"SORUNLARIMIZ AZALMAYA BAŞLADI"

Afganistan İslam Emirliği, savaş sonrası ülkede egemenliği sağladığında çeşitli sorunlarla karşı karşıya kaldı, fakat şu an sorunlarımız azalmaya başladı. Her geçen gün sıkıntılarımız azalıyor.

DİĞER ÜLKELERE ÇAĞRI

Dünya ülkelerini ve özellikle İslam ve kardeş ülkeleri, Afganistan'da ekonomik refah ve halkın yaşam şartlarının iyileşmesine yardımcı olmaları için yatırım yapmaya çağırıyoruz.

"ABD BANKADAKİ PARALARIMIZI BİR AN ÖNCE SERBEST BIRAKMALI"

Evet, ABD, Afganistan'dan tam olarak çekildi, Afganistan halkının buna ihtiyacı vardı, fakat ABD'nin farklı şekillerde müdahalesi devam ediyor. Maalesef Afganistan aleyhine propaganda hala devam ediyor. Bankalarımıza karşı kısıtlama söz konusu, Afganistan halkının paraları ABD'de bloke edilmiş durumda. Bu paraların bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Bankalar üzerindeki kısıtlamaların kalkmasını istiyoruz. Bu yöndeki çabalarımız sürüyor.

ABD BİZE KARŞI DÜŞMANCA TAVIRDAN VAZGEÇMELİ

ABD'de gasp edilen paralar, Afganistan halkına aittir. Bu paraların bir an önce serbest bırakılmasını ve kısıtlamaların kalkmasını istiyoruz. Bunun için çaba sarf ettik ve etmeye devam ediyoruz. Bir çözüm yolu bulunmasını umut ediyoruz. ABD'den, Afganistan'la olumlu etkileşim içinde olmasını istiyoruz. Diplomatik ve ekonomik olarak Afgan halkıyla işbirliği yapmaya çağırıyoruz. Biz ABD'ye düşman değiliz. ABD de bize karşı artık düşmanca tavırdan vazgeçmeli.

AFGANİSTAN'DA El KAİDE YOK

Afganistan'da El Kaide yoktur, onların Horasan kolu da yok. Afganistan hiçbir ülke için tehdit değil. Biz, birilerinin Afganistan topraklarını diğer ülkelere karşı kullanmasına izin vermeyiz. Bu Afgan halkının ve devletinin bir taahhüdüdür.

"KÜRDİSTAN'I TANIYORUZ" DEDİĞİMİZ İDDİASI DOĞRU DEĞİL

Dost Türkiye ile yakın irtibat içindeyiz ve bunun artmasını istiyoruz. Bu bir iç meseledir ve biz Türkiye'nin iç içişlerine karışmayız. Bizim, "Kürdistan'ı tanıyoruz" yönünde ifade kullandığımız doğru değil.

BU BİR ÇARPITMA BİZ İÇ İŞLERE KARIŞMAYIZ

Bu bir çarpıtmadır, biz ülkelerin iç işlerine karışmayız. Bu konu Afganistan'ı ilgilendirmez. Dünyada nerede Müslüman varsa biz onları kardeş olarak görüyoruz, fakat ülkelerin iç meseleleri kendilerini ilgilendirir ve biz buna müdahale etmeyiz.

AFGANİSTAN YENİ BİR SAYFA AÇTI

Afganistan'da savaş artık bitti ve yeni bir sayfa başladı. Bu yeni sayfada ABD ve Avrupa'yla diplomatik, siyasi, ekonomik ilişkilerimizi büyütmek istiyoruz. Onları da Afganistan'a yakın durmaya çağırıyoruz.

POLİTİKAMIZ ÜLKENİN ÇIKARLARINA

Politikamız, ülkenin çıkarları üzerine kurulmuştur. Ülke çıkarları doğrultusunda, Çin, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği ülkeleriyle olumlu ilişki geliştirmek istiyoruz.

SEL VE DEPREMLERDE EN ÇOK YARDIM TÜRKİYE'DEN GELDİ

Geride bıraktığımız kötü günlerde, sellerde ve depremlerde bize en çok yardım Türkiye'den geldi. Türkiye'ye insanı yardımları için teşekkür ederiz.

A Haber