Tigray güçlerinin başkent Addis Ababa yolu üzerindeki Kobo bölgesinde sivilleri öldürdüğü ve işkence ettiği belirtiliyor.

Görgü tanıklarının The Guardin'a yaptığı konuşmaya göre, Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ne (THKC) bağlı güçler, 13-15 Eylül tarihleri arasında Kobo kasabasında Etiyopya merkezi hükümetini ve beraberindeki yerel milisleri desteklediklerini iddia ettiği sivilleri öldürdü.

Etiyopya'da hükümet ve Tigray bölgesindeki güçler arasındaki çatışmalar, aylarca süren ateşkesin ardından ağustos ayında yeniden başlamıştı.

Taraflar, ateşkesin ihlal edilmesi konusunda birbirlerini suçlasa da özellikle ülkenin kuzey kesiminde şiddetli çatışmalara tanık olundu.

Bu kapsamda çatışmaların ilk evresinde Tigray güçleri, 4 Eylül'de Amhara bölgesinde yer alan Kobo kasabasında hakimiyeti sağladı. Ancak Etiyopya hükümetine bağlı ordunun hava desteğiyle beraber sağladığı ilerlemeler, geçtiğimiz hafta Tigray güçlerinin Kobo'dan çekilmesine yol açtı.

Kobo kasabasındaki yerel halka göre Tigray güçleri, bölgeyi ele geçirişi ve kontrol edişi sürecinde katliamlara imza attı.

Söz konusu kasabayı 4 Eylül tarihinde ele geçiren THKC güçleri, bir süre sonra bölgedeki yerel halkı Etiyopya merkezi hükümetine ve hükümet destekli Amhara milislerine bağlı olmakla suçladı.

Bu süreçte, THKC'ye bağlı güçlerin kasaba sakinlerinin evlerine baskınlar düzenleyerek, Etiyopya hükümetine destek vermekle suçladığı sivillerin silahlarının olup olmadığını aradığı belirtildi.

Kasabada ölümlere tanıklık eden 3 çocuk babası 47 yaşındaki Bekalu, The Guardian'a verdiği demeçte, Tigray güçlerinin, herhangi bir silaha sahip olduğunu reddeden sivillere işkence ile karşılık verdiğini söyledi.

Komşusunun evinde saklanarak hayatta kalmayı başarabilen bölge sakini Mekdes, "Silah sesleri ve çığlıklar duyduk. Savaşçılar 'öldürün onları, Amhara milislerinin köpekleri onlar' diye bağırıyordu." şeklinde konuştu.

Olayların ardından bölgeyi terk eden başka bir sakin 53 yaşındaki Sentayhu ise, Tigray askeri güçlerinin 60 yaşındaki bir kadını ve 17 yaşındaki oğlunu yolun ortasına sürükleyip dövdüğünü belirtti. Sentayhu'ya göre Tigray güçleri, kadının kocasının bir Amhara milisi olduğunu savunarak ikisini de orada öldürdü. Tigray güçlerinin kadın ve oğlunu vurmadan önce kadının Tigray güçlerinin iddialarını reddettiği ifade ediliyor.

Görgü tanıklarına göre, Tigray güçlerinin yağmalama, katliam ve işkence uyguladığı süreçlerde bölgede sadece bir mahallede 17 kişinin cesedine ulaşıldı. Ölü sayısının daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

Uluslararası Af Örgütü, şubat ayında yayımladığı bir raporda Tigray güçlerinin 9 Eylül'de Kobo bölgesinde 24 sivili öldürdüğü bilgisini paylaşmıştı.

Etiyopya'da 2020 yılından bu yana devam eden çatışmalarda iki taraf da etnik katliamlara imza atıyor.

Kaynak: Mepa News