Middle East Eye'ye konuştuğu iddia edilen iki Türk yetkili Türkiye'nin Mısır ile normalleşme amacı ile Kahire'ye büyükelçi atayacağını ifade etti.

Middle East Eye'nin söz konusu haberi:

Konuyla ilgili bilgisi olan iki Türk yetkili Middle East Eye'a verdiği demeçte, Türkiye'nin yaklaşık dokuz yıldır boş bırakılan diplomatik görevi doldurmak üzere Kahire'ye yeni bir büyükelçi atamaya karar verdiğini söyledi.

Yetkililer, yeni büyükelçinin 2015-2020 yılları arasında Türkiye'nin İslam İşbirliği Teşkilatı eski temsilcisi Salih Mutlu Şen olacağını söylediler.

Yetkililer, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu' nun rol hakkında Sen' e zaten bilgi verdiğini, çünkü Ankara' nın artık Mısır hükümetinden onay isteyeceğini söylediler.

Türkiye ve Mısır, Ankara'nın selefi Muhammed Mursi'yi deviren 2013 darbesi sonrasında Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi'yi ülkenin meşru lideri olarak tanımayı reddetmesi üzerine kırılan ilişkileri onarmaya çalıştı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Darbe sonrası bir darbeyle Sisi'nin Müslüman Kardeşler liderlerine ve üyelerine yönelik insan hakları ihlallerini sesli bir şekilde eleştirdi.

Mısır ve Türkiye'nin Libya ihtilafında karşı tarafları desteklemesiyle sürtüşmeler daha da derinleşti.

Türk hükümeti ilişkiyi onaltırmak amacıyla geçen yıl Mısır'ın Nato ile ortaklık faaliyetlerine karşı vetoyu kaldırdı ve merkezi İstanbul'da bulunan Mısırlı muhalif televizyon kanallarının siyasi program yayınını sonlandırdı.

Geçen yıl, Türkiye ve Mısır ilişkiyi ona alma amaçlı iki tur görüşme gerçekleştirdiler.

Dönemin Mısır Başbakanı Mostafa Madbouly, Kahire için önemli bir meselenin Ankara'nın uzun zamandır lider olan Muammer Kaddafi'nin NATO destekli bir ayaklanmada devrilmesi sonrasında yaklaşık on yıldır süren bir ihtilafla karşı karşıya olan Libya'ya müdahalesi olduğunu söylemişti.

"Libyalıları geleceklerine karar vermek için bırakmak istiyoruz" diyen Mısır başbakanı, başka hiçbir ülkenin fiziksel olarak müdahale etmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Üst düzey bir Türk yetkili daha önce MEE'ye verdiği demeçte, iki ülke arasında öne çıkan bir diğer konunun da "Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Mısır Cumhurbaşkanı [Abdülfettah] el-Sisi ile el sıkışmaya istekli olup olmayacağı" olduğunu söylemişti.

Erdoğan geçmişte birçok kez Sisi ile şahsen görüşmek istemeyeceğini, hükümetinin diğer üyelerinin Kahire ile görüşmelerde bulunmasına izin vereceğini ima etti.

İki ülkenin ilişkileri onarmaya son zamanlarda zorlaması, ABD Başkanı Joe Biden'ın seçilmesinden bu yana bölgede daha geniş çaplı bir yeniden düzenlemenin bir parçası.

(Kaynak-Middle East Eye)