Türkiye’nin, Mısır’da 11 Kasım’da gösteri yapılması çağrısında bulunan Müslüman Kardeşler üyesi 34 kişiyi, “Kahire ile ilişkileri normalleştirmek” amacıyla gözaltına aldığı bildirildi.

Londra merkezli Arap dünyasının önemli gazetelerinden Şarkül Avsat, Müslüman Kardeşler Örgütü ile bağlantılı sosyal medya mesajlarına dayandırarak verdiği haberinde Mısır’da , 6-18 Kasım tarihleri arasında Şarm el-Şeyh kentinde düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde (COP27) gösteri yapılması çağrısında bulunduğu gerekçesiyle 34 muhalifin Türkiye tarafından gözaltına alındığını duyurdu.

Gözaltına alınanların kamu güvenliği için tehlike oluşturdukları gerekçesiyle sınır dışı edilme riski taşıdığı kaydedilen haberde, bu kişilerin “Mısır’da kaos ortamı yaratmak ve şiddeti teşvikle” suçlandıkları aktarıldı.

Gözaltına alınanların, Müslüman Kardeşler Örgütü’nün Türkiye dışında Mısır’daki rejim aleyhine kurduğu televizyon kanallarıyla da ilişki içinde olduğu bilgisine yer verildi.

Al-Sharq televizyon kanalı eski genel yayın yönetmeni ve gazeteci Hossam al-Ghamry, bundan bir süre önce Twitter hesabından yaptığı açıklamada Türk güvenlik güçlerininin kendisini tutukladığını ve sınır dışı edilmesi riski taşıdığını bildirmişti.

Ghamry, tutuklanmadan önce yaptığı açıklamada, Mısır güvenlik güçlerinin büyük oğlu Yusuf’u gözaltına aldığını duyurmuştu. 

Türkiye’nin bu adımları, son yıllarda ciddi krizler yaşadığı Mısır ile ilişkileri normalleştirme adına attığı bildirildi.

Müslüman Kardeşler, 'geniş halk desteğine rağmen' temmuz ayında siyasi mücadeleyi bıraktığını açıklamıştı. 

Ülkede yasaklı olduğu için doğrudan seçimlere katılamayan hareket, geçmişte bağımsız adaylarla genel seçimlerde mücadele etmişti.