Sekiz ülkenin askerî uçak ve gemileri Doğu Akdeniz’de ortak tatbikata başladı.

Tatbikata Güney Kıbrıs ve Yunanistan dışında, bu yıl ABD, Fransa, İtalya, İngiltere, İsrail ve Mısır katılıyor. Kıbrıs’ın güney şeridindeki gemilerin ve petrol platformlarının güvenlik ve emniyetini artırmak için düzenlenen tatbikata bu yıl “Nemesis” yâni “Düşman” adı verildi.

Arama, kurtarma, tahliye, deniz kirliliğine karşı alınan önlemlerin özellikle ön plana çıktığı tatbikatta ayrıca, “teröristlerin” eline geçen bir petrol platformu ve destek gemisini kurtarmak için Rum donanmasına destek verilmesini amaçlayan bir kurguya yer verildi. Tatbikat, Rum hükümetinin petrol ve doğal gaz arama ruhsatı verdiği Fransa’nın Total ve İtalya’nın Eni adlı petrol şirketlerinin katımıyla kurulan konsorsiyumun hak iddia ettiği sularda gerçekleşiyor. Bu konsorsiyum, gelecek yılın ilk altı ayında sondaj çalışmalarına başlamak istiyor.

Güney Kıbrıs Savunma Bakanı’ndan açıklama

Güney Kıbrıs Savunma Bakanı Charalambos Petrides tatbikatın başlaması dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Münhasır ekonomik bölgemizden yararlanmanın sadece faydalar değil, aynı zamanda sorumluluklar da getirdiğinin farkındayız. Sizi temin ederim ki Kıbrıs Cumhuriyeti bunlara bağlı kalmaya kararlıdır.” dedi.

Bu tatbikatın esas amacının, “Güney Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’de egemenlik haklarının katılımcı ülkelerle birlikte teyit edilmesi amacıyla” düzenlendiği söyleniyor.

Türkiye, tatbikatın yapıldığı bu bölgelerin Kıbrıslı Türklerin olduğu ve burada petrol ve doğal gaz arama yapılması için Türk Petrolleri Şirketi'ne (TPAO) lisans verildiğini belirtiyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçen hafta yaptığı açıklamada Güney Kıbrıs Yönetimi'nin gelecek ay sondaj faaliyetlerine başlayacağını duyurduğunu hatırlatarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Türkiye'ye lisans verdiği alanlarda bugüne kadar hiçbir yabancı gemiyi sokmadıklarını söylemişti.

Türkiye'nin kıta sahanlığının sınırlarını belirlediğini ve Birleşmiş Milletler'e kayıt ettirdiğini aktaran Çavuşoğlu, "Buralara kimsenin giremeyeceğini söyledik. Kıta sahanlığımız belli, koruyoruz." ifadesini kullanmıştı.