Gazeteci Matt Taibbi tarafından Cuma günü yayınlanan 'Twitter Dosyaları'nın altıncı bölümü, Ocak 2020'den geçen aya kadar FBI ve İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) tarafından web sitesine uygulanan ve büyük ölçüde Amerikan seçimlerini tartışan belirli gönderileri ve hesapları denetlemeye odaklanan ek baskıyı ortaya çıkardı.

Daha önceki belgeler istihbarat kurumları ile Twitter arasında üst düzey bir koordinasyona işaret ederken, son dosyalar bu tür bir gizli anlaşmanın daha önce bilinenden daha büyük ölçekte gerçekleştiğini gösteriyor. Üç yıldan kısa bir süre içinde, şirketin eski Güven ve Güvenlik şefi Yoel Roth tek başına FBI ile 150'den fazla e-posta alışverişinde bulundu.

Cuma gününden önce Roth, büro ile düzenli ve doğrudan temas kurduğu söylenen tek yöneticiydi ancak yeni dosyalar, hukuk yöneticisi Stacia Cardille'in Eylül ayından itibaren sadece FBI ile değil, DHS, Adalet Bakanlığı (DOJ) ve Ulusal İstihbarat Direktörü Ofisi (ODNI) ile de haftalık toplantılar yaptığını gösteriyor.

Kendisi de FBI'ın eski bir avukatı olan Twitter'ın eski Genel Danışman Yardımcısı Jim Baker'a hitaben yazdığı bir mektupta Cardille, gizli bilgilerin sektör ortaklarına aktarılmasında "engeller" olup olmayacağını sorduğunu kaydetti. Buna karşılık FBI "paylaşıma engel olmadığı" konusunda "kararlıydı".

FBI tarafından Twitter'a gönderilen bir dizi mesaj, belirli paylaşımların kaldırılması ve hatta hesapların tamamen yasaklanması yönünde açık talepler içeriyor. Bir vakada, ajans o kadar çok "olası ihlal içeriği" işaretledi ki, Twitter çalışanları daha sonra şirket içi bir sohbette bu içerikleri gözden geçirdikleri için birbirlerini tebrik ederken görüldü.

FBI'ın 'Ulusal Seçim Komuta Merkezi'nden 5 Kasım 2022'de gönderilen bir başka mesajda ise "ek işlem gerektirebilecek" 25 hesabın bir listesi sunuldu. Twitter bu hesaplardan yedisini kalıcı olarak yasaklarken, bir diğerini geçici olarak askıya aldı ve "sivil yanlış bilgilendirme politikası ihlalleri" iddiasıyla sekiz tweeti sildi.

Son belgelerde ayrıntılı olarak açıklanan işaretlenmiş içeriklerin çoğu, düzenli olarak ilericiler ve demokratlarla alay eden tanınmış bir hiciv hesabı olan 'Claire Foster PhD'nin gönderileri de dahil olmak üzere Kasım ayındaki ara seçimlerle ilgiliydi. 'Foster', eyaletinde oy sayım görevlisi olduğunu ve tweet'ine bırakılan her "olumsuz yorum" için "Demokratlar için bir oy daha" ekleyeceği şakasını yaptıktan sonra FBI tarafından rapor edildi.

'Foster' işaretleme hakkında bilgilendirildiğinde Taibbi'ye "Açık hiciv ile gerçeği ayırt edemeyen birinin başkaları adına karar vermeye ya da federaller için çalışmaya yeri yoktur" dedi.

Parodi hesabı nihayetinde kurtulmuş olsa da, Twitter'ın FBI ve DHS'nin yanı sıra ortak yükleniciler ve STK'lardan oluşan bir ağdan gelen kaldırma taleplerine boyun eğdiği birkaç vakayı gösteren ayrı belgelerle birlikte, diğer pek çok kişi bu kadar şanslı değildi.

Taibbi ve muhabir arkadaşı Bari Weiss'in öncülük ettiği Twitter Dosyaları, sitenin yeni sahibi milyarder girişimci Elon Musk'ın onayıyla düzenli olarak yayınlanıyor. Belgeler bugüne kadar, eski Başkan Donald Trump'ın görevden uzaklaştırılması, gölge yasaklama uygulaması ve Başkan Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden'ın yabancı iş ilişkileri hakkındaki bir New York Post haberinin site genelinde yasaklanması da dahil olmak üzere, şirket tarafından alınan bazı tartışmalı kararlara ışık tuttu.