Ukrayna Savunma Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Türk yapımı bir SİHA olan Bayraktar TB2 ile Karadeniz’deki Rus donanmasına ait Serna sınıfı bir gemiyi vurarak imha ettiklerini duyurdu.

Savunma Bakanlığı Twitter’dan Bayraktar TB2 SİHA’sının sözkonusu gemiyi vurarkan çektiği video görüntülerini de paylaştı. Açıklamada “Bu yıl 9 Mayıs’taki Rus Karadeniz filosunun geleneksel geçit töreni Yılan Adası yakınlarında denizin dibindeki yapılacak” denildi.

Rusya’nın devlet silah ihracatçısı Rosoboronexport’un verilerine göre Serna sınıfı gemi 45 tona kadar yük taşıyabilen “hızlı çıkarma gemisi” olarak tanımlanıyor. Savaş zamanında, askeri araçların ve birliklerin “sahilden inişi” için kullanılabiliyor. Vurulan gemide kaç kişinin bulunduğu bilinmiyor.

Ukrayna, ilk Bayraktar TB2 SİHA’larını 2019’da satın almış ve ilk kez geçen Ekim ayında Donbas bölgesindeki Rus destekli ayrılıkçılara karşı kullanarak bir D-30 obüsünü imha etmişti.

Bayraktar SİHA’larının Rus donanmasının amiral gemisi Moskva’nın geçen ay batırılması sırasında dikkat dağıtma aracı olarak kullanıldığı belirtilmişti.