Moskova her ne kadar işgal iddialarını reddetse de, Ukrayna sınırına yaptığı ve yapmaya devam ettiği askeri yığınak, savaş korkularını giderek büyütüyor. Economist'in yayınladığı iki haberde, Rusya'nın olası savaş taktikleri ve Putin'in planlarını mercek altına alındı.

Geçen haftaki diplomasi hiçbir sonuç vermedi. Vladimir Putin'in bazı taleplerini, kendisinin de çok iyi bildiği gibi, NATO'nun kabul etmesi imkansız. (Aslında temel olarak, NATO'nun hiçbir zaman yeni üyeler almamasını ve Rusya'nın tehdit ettiği herhangi bir ülkeden güçlerini çekmesini istiyor.) 19 Ocak'ta ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya doğru 'hareket etmesini' beklediğini söyledi.

Rusya'nın tanklarına ve silahlarını havadan gösteren bir uydu görüntüsü endişe verici; Ruslara televizyon ekranlarında sunulan görüntü bundan başka bir şey değil. Savaş ihtimalinden neredeyse hiç bahsedilmiyor. Bu önemli, çünkü Putin Ukrayna'yı tekrar işgal etmeye kararlıysa, 2014'te Kırım'ı ilhak etmeden önce yaptığı gibi Rus kamuoyunu bir propaganda yağmuruna tutması beklenir.

Putin'in savaş açmanın risklerini ve olası ödüllerini nasıl değerlendirdiğini kimse bilmiyor. Ama burada düşünülmesi gereken bazı şeyler var.

Birincisi, Ukrayna'yı işgal ederse, Rusya'ya ekonomik olarak büyük zarar verir. Amerika ve AB, uzun bir mali ve ticari yaptırım listesi hazırladı. Hükümetin bu ekonomik darbeyi hafifletmek için güçlü rezervleri olmasına rağmen, Rus yaşam standartları daha da düşecek.

İkincisi, Ukrayna kuvvetleri, Putin'in burnunu kanatmaktan fazlasına muktedir. Rusya'nın üstün güçlerinin topraklarının büyük bir bölümünü ele geçirmesini engelleyemezler ancak Moskova'nın bu bölgeleri elinde tutmasını bir kabus haline getirebilirler.

Üçüncüsü, Rusya'da Ukrayna'da girişilecek ölümcül bir savaşa destek yok. Yıllardır, yapılan anket çalışmaları Rusların büyük kısmının ülkelerinin ve Ukrayna'nın dostane komşular olmasını tercih ettiğini gösterdi.

İngiliz parlamenter James Heappey "On binlerce insan ölebilir" açıklamasını yaparken, Estonya'nın Savunma Bakanı da uyarıyı yineledi ve "Her şey silahlı çatışmaya doğru gidiyor” dedi.

Gotland’a zırhlı araç sevk etti

Batılı ülkeler en kötüsüne hazırlanıyor. 17 Ocak'ta İngiltere, Ukrayna'ya binlerce tanksavar füzesi göndermeye başladı. Birkaç gün önce İsveç, varış yeri bilinmeyen üç Rus çıkarma gemisi Baltık Denizi'nden geçerken zırhlı araçları Gotland adasına sevk etti.

“Gök gürültüsü saldırısı”

Düşünce kuruluşu Rand Corporation'dan David Shlapak, Rusya'nın Amerika ordusunun 'gök gürültüsü saldırısı' dediği şeyi yapmayı düşünebileceğini söylüyor. Bu taktik, toprakları ele geçirmek yerine dar bir cephede hızlı ve derin bir saldırı ile düşman felç etmeyi amaçlıyor.

Rusya, bir düzine savaş uçağı ve iki S-400 hava savunma sistemini Belarus'a gönderdi. Kuzeyden, Belarus-Ukrayna sınırı üzerinden yapılacak bir saldırı, Rusya'nın Ukrayna başkentine batıdan yaklaşmasını ve onu kuşatmasını sağlayacak.

Bununla birlikte, savaşlar öngörülemeyen şekillerde ortaya çıkar. Rusya, İkinci Dünya Savaşı'nın doruk noktasına ulaşan muharebelerinden bu yana piyade, zırh ve hava gücünü içeren geniş çaplı bir taarruza girişmedi. Saldırı altındaki ülkeler, kolayca dağılabildikleri gibi, aynı şekilde ayakta da kalabilirler.

Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi'nden Ivan Timofeev, 'Rusya'nın kendisinin istikrarsızlaşmasıyla sonuçlanabilecek uzun ve ağır bir çatışma' konusunda uyarıyor.

Zafer bile pahalıya mal olur. Kremlin'in 2014'te Ukrayna'yı ilk işgali sırasında Amerika'nın Moskova'daki savunma ataşesi olan emekli general Peter Zwack, “Ukraynalılar savaşacak ve Ruslar büyük kayıplar verecek” dedi.

ABD ve Avrupalı ​​müttefikleri tarafından hazırlanan ağır yaptırım tehdidi ve yeni bir macera için kamuoyunda destek olmaması, Putin'i duraklatıyor olabilir.

Economist/Milliyet